Ekonomi

Üreticilerden çiğ süt için zam talebi: Litresi 18 TL olmalı

Gıda enflasyonunun tavan yapmış olduğu şu günlerde temel besin öğelerinden olan süt için ‘zam’ talebi geldi. Süt üreticileri çiğ sütün litre fiyatına zam yapılması gerektiğini savundu. İşte yaşanan son gelişmelere ve üreticilerin zam taleplerine dair ayrıntılar…

Yüksek enflasyon pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de ekonomiyi tehdit etmeye devam ediyor. Koronavirüs salgınından bu yana ekonomik açıdan ciddi bir sorun olarak değerlendirilen ve gündelik hayat şartlarını da büyük ölçüde etkilemeyi sürdüren enflasyon, özellikle gıda fiyatlarında yarattığı değişim ile vatandaşları oldukça zor bir duruma düşürdü.

Enflasyonun yanı sıra döviz kurlarında gözlenen rekorlar, altın fiyatlarının tarihi seviyelere ulaşması, akaryakıt ürünlerine arka arkaya zamlar yapılması ve daha pek çok faktör de gıda fiyatlarının değişmesine neden oldu. Bu durum tüketicilerin beslenme haklarını adeta baltalarken bugün gündeme bir zam talebi daha geldi. Edinilen bilgilere göre süt üreticileri artan maliyetlerden ötürü çiğ sütün litre fiyatına zam yapılmasını talep etti. İşte ayrıntılar…

ÜRETİCİLERDEN ÇİĞ SÜT İÇİN ZAM TALEBİ

Ulusal Süt Konseyi (USK) 13 TL 50 kuruş olan çiğ sütün litre fiyatını 1 Mayıs tarihinde değiştirmiş ve 14 TL 65 kuruşa çıkarmıştı. Üreticiler ise Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı çiğ süt litre fiyatına itiraz etti.

Habertürk’te yer alan bir habere göre Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlemiş olduğu artış oranının yetersiz olduğunu ifade etti. Maliyet artışlarına dikkat çeken Keskin, şu an 14 TL 65 kuruş olan çiğ süt litre fiyatının 18 TL olması gerektiğini savundu. Keskin’e göre fiyat artışının yaşanmaması halinde anaç hayvanlar kesime gönderilme riski ile karşı karşıya kalacak.

ÇİĞ SÜT ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılmış olan 2023 yılı çiğ süt üretim istatistiklerine göre ülkemizde geçtiğimiz yıl üretilen çiğ süt miktarı yıllık bazda yüzde 0,4 oranında azaldı ve 21 milyon 481 bin 567 ton olarak kayda geçti. Bu ölçümün 2017 yılından bu yana hesaplanan en düşük ölçüm olduğu bildirildi.