Gündem

CHP’li Bulut isyan etti: Saray’ın 1 günlük masrafı 4797 emekli maaşına denk

Emeklilik sistemi ve emekli maaşı konu başlıklarının gündemden düşmediği şu günlerde CHP’li isimden hükümete karşı büyük bir tepki geldi. Saray masraflarını emekli maaşı ödemeleri ile kıyaslayan muhalefet yetkilisi, sözleri ile gündeme bomba gibi düştü. İşte ayrıntılar…

Enflasyon başta olmak üzere pek çok faktörün etkisi ile ağırlaşan ekonomik şartlar, özellikle emekliler üzerinde ciddi tahribatlara yol açtı. Hali hazırda ‘yüksek enflasyon’ gibi bir sorun ile karşı karşıya olan vatandaşlar, ek olarak maaşlarına yapılan düşük oranlı artışlardan da dert yanmaya başladı.

Ek zam talepleri hükümet yetkilileri tarafından reddedilen emekliler, şu günlerde Ocak 2025 zamlarına yönelik yapılan uzman yorumlarını yakın takip altına aldı. Taban aylıklarının yeni dönemde hangi seviyede olacağını merak eden emekliler geçinemediklerini sık sık dile getirirlerken muhalefetten hükümete sert bir karşılık geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Saray’ın harcamalarına dikkat çekerek hükümete yüklendi. İşte ayrıntılar…

4797 EMEKLİNİN KAZANCI 1 GÜNDE HARCANDI

Saray’ın harcamaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Ağustos 2023’te 509 milyon 970 bin TL olan Saray harcamasının Ağustos 2024’te 1 milyar 798 milyon 969 TL’ye çıkmış olduğunu ifade etti.

Emekli maaşlarına kaşık ucu ile zam yapıldığını, asgari ücretli çalışanlara ise ‘kaynak yok’ gerekçesi ile zam yapılmadığını belirten Bulut, 2024 yılının ilk 8 ayında Saray için 8 milyar 369 milyon 630 bin TL’lik bir harcamanın yapıldığını vurguladı. Enflasyonun Saray kapılarından geçemediğini işaret eden Bulut, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Memura ve emekliye 3 kuruş zammı çok gören Saray, sıra kendine gelince itibardan tasarruf etmiyor. Yalnızca ağustos ayında 105 bin 809 asgari ücretlinin, 143 bin 917 emeklinin aylık maaşı harcandı. Saray’ın günlük harcaması 3 bin 526 asgari ücrete, 4 bin 497 emekli maaşına denk.”

“SARAY’A ÇALIŞIYORLAR”

Verilere baktığında 85 milyon vatandaşın Saray için çalıştığını gördüğünü belirten Bulut, son dönemlerde yetkili isimlerden gelen açıklamalara da dikkat çekti.

Maliye Bakanı Şimşek’in dayanacak gücü kalmayan vatandaştan sabretmesini istediğini hatırlatan Bulut, Türk Telekom CEO’sunun damacana hesabı yaparak ‘internet sudan ucuz’ dediğini belirtti. Tarım bakanının yüksek fiyatları kasap maliyetlerine bağladığını da belirten Bulut, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Saray düzeninde birden fazla maaş alanlar için tuzu kuru olanlar için kıymanın kilosunun 540 TL olması elbette ki pahalı değil. Kıyma; kemer sıkmak zorunda bırakılan, maaşları kuşa dönen, yüksek enflasyon sebebi ile her gün alım gücü düşen milyonlarca emekli ve emekli için pahalı.”