Gündem

Emekli ocak zammında kritik gelişme: 11 bin TL’nin altına zam olmayabilir

2025 yılında emeklilere hangi oranda zam yapılacağına ilişkin birçok senaryo oluşurken son gelişmeler milyonları endişelendirdi. Mevcut veriler üzerinden yapılan uzman hesaplarında ‘0 zam’ riski ortaya çıktı. İşte emekli maaşı zammına ilişkin ayrıntılar…

Temmuz ayında yüzde 49,25 gibi yüksek oranlı bir zam almış olmalarına rağmen kök maaş sorununun devam etmesi, emeklilerin bütçelerini doğrudan etkiledi. En düşük emekli maaşı temmuz ayında 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltildi ancak bu artış oranı, enflasyon karşısında hızla eridi.

Emeklilerin büyük bir kısmı son aylarda geçim dertlerinin hat safhaya ulaşmış olduğunu belirtirken bu süreçte gözler yeni dönem maaş zamlarına çevrildi. Enflasyon hedeflerinin ve tahminlerinin açıklanmasının ardından uzmanlar da olası maaşlar ile ilgili birtakım hesaplamalarda bulundu. Ortaya çıkan risk ise emeklileri oldukça endişelendirdi. İşte ayrıntılar…

EMEKLİLERE HANGİ ORANDA ZAM YAPILACAK?

SSK’lıların ve Bağ- KUR’luların emekli maaşları enflasyona, memur emeklilerinin maaşları ise enflasyon farkının yanı sıra toplu sözleşme zammına da bağlı olarak artıyor. Şu an için senenin ikinci yarısına ilişkin iki enflasyon verisi hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyonunu yüzde 3,23, ağustos ayı enflasyonunu ise yüzde 2,47 olarak bildirdi. Ek olarak Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahmini yüzde 38, Orta Vadeli Program’da belirtilen enflasyon hedefi ise yüzde 41,5 olarak kayda geçti.

Paylaşılan resmi ve tahmini verilerin ardından emekli maaşı zamlarına yönelik hesaplar hız kazandı. Uzmanlara göre Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik sene sonu enflasyon tahmininin gerçekleşmesi halinde SSK ve Bağ- KUR emeklilerine yüzde 10,64 oranında zam yapılacak. Orta Vadeli Program’da yer alan yüzde 41,5’lik enflasyon hedefinin gerçekleşmesi halinde ise SSK ve Bağ- KUR emeklilerine yüzde 13,44, memur emeklilerine ise yüzde 9,31 oranında maaş artışı yansıtılacak.

“ZAM ALMAYABİLİRLER”

Uzmanların açıklamalarına göre 6 aylık enflasyona verisine refah payı eklenebilir. Bu durumda emekli maaşı zammı 2025 yılı için yüzde 20’yi bulabilir. Ek olarak yeni dönemde en düşük emekli maaşı da yeniden düzenlenebilir. Fakat değişikliğin yapılmaması halinde hali hazırda 11 bin TL ve altı tutarlarda maaş alanlar için ‘0 zam’ riski söz konusu olabilir.