Gündem

Sosyal güvenlik başuzmanından kritik hesap: Emekli maaşları yüzde 37 oranında azalacak

Emekli maaşlarına yeni dönemde hangi oranda zam yapılacağı merak edilirken sosyal güvenlik başuzmanından endişelendiren bir açıklama geldi. İsa Karakaş, yaptığı hesaplar doğrultusunda emeklilerin gelecek yıl daha az maaş alacaklarını ileri sürdü. İşte Karakaş’ın yorumlarına dair ayrıntılar…

Temmuz ayında yüzde 49,25 oranında zam alan yanı sıra taban maaşları da 12 bin 500 TL’ye yükseltilen emekliler, son dönemlerde gündemden düşmemeye başladı. Mevcut maaşlarının yüksek enflasyon karşısında eridiğini savunan emekliler yeni dönem için yüksek oranda zam beklerlerken sosyal güvenlik başuzmanından kritik bir açıklama geldi.

Emeklilik sistemine ve emekli maaşlarına yönelik sık sık açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emeklilik tarihinin maaş tutarı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguladı. Gelecek yıl emekli olacak olanların maaş hesaplarında sıkıntılar yaşanabileceğini ileri süren Karakaş, ‘düşük maaş’ vurgusu ile dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

“TARİHTEKİ EN YÜKSEK ORAN”

Emekli maaş hesabına yönelik birtakım değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2024 yılı emekli maaşı bağlama oranının Türkiye tarihindeki en yüksek oran olduğuna dikkat çekti.

Maaş bağlama oranlarının prime esas kazançlara, prim gününe, sigortalılık süresine bağlı olarak kişiden kişiye değişebileceğini ifade eden Karakaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Emeklilik ile ilgili maaş bağlanırken SGK’nın mevzuatında yer alan TÜFE ve gelişme hızı baz alınıyor. 2023 yılında TÜFE’yle gelişme hızını göz önünde bulundurduğumuzda 2024 yılı için emeklilik dilekçenizi verdiğinizde 2023 yılı enflasyon oranları da bu çerçevede hesaba katıldığında yüzde 64,77 olduğunu, yine gelişme hızının da yüzde 4i5 olduğunu görüyoruz.”

“MAAŞ BAĞLAMA ORANI DÜŞECEK”

2024 ila 2025 yıllarını emekli maaşı bağlama oranları bakımından kıyaslayan İsa Karakaş, OVP’de yer alan sene sonu enflasyon hedefine dikkat çekti. Enflasyon oranının OVP ile birlikte yüzde 41,5 olarak güncellendiğini belirten Karakaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu oran yüzde 42, 45 veya yüzde 46 olsa da her halükarda 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre en az yüzde 30’un üzerinde daha yüksek maaş alacaklarını söyleyebiliriz.”

Kendi hesapları ile ilgili de konuşan Karakaş, enflasyon ve gelişme hızı verileri netleşmemiş olsa da 2024 ila 2025 yılları arasında emekli maaşları bakımından yüzde 31,8 ila yüzde 37 arasında fark oluşacağını belirtti. Karakaş, “Bir SSK’lı ya da bir Bağ- KUR’lu Aralık 2024 tarihinde değil de 1 Ocak 2025 tarihinde emekli olduğu zaman maaşının yüzde 30 daha düşük olması kabul edilemez bir farktır” açıklamasında bulundu.