Gündem

Düşük emekli maaşı endişesine son! Fark kapanacak… ‘2030 yılı’ vurgusu dikkat çekti

Haftalardır gündemden düşmeyen düşük emekli maaşı hesapları, emeklilik dilekçelerini vermeye hazırlanan birçok kişiyi endişelendirmeye başladı. Gelecek sene emekli olan ile bu sene emekli olan arasında maaş açısından ciddi bir farkın oluşacağı konuşulurken ekonomi yönetiminin harekete geçtiği öğrenildi. İşte son gelişmeler…

2024 yılında emekli olan bir kişi ile 2025 yılında emekli olan bir kişinin maaşları arasında yaklaşık olarak yüzde 30 ila yüzde 35 arasında bir fark olacağı konuşuluyordu. Bu farkın maaş hesabında kullanılan katsayıdan kaynaklanacağı bildirilirken yılbaşı öncesi emeklilik başvurularında artış gözlendi.

2025 yılına kalmadan emeklilik başvurularını yapmak üzere harekete geçen birçok emekli adayı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ciddi bir yoğunluğun oluşmasına yol açtı. Kasım- aralık aylarında bu yoğunluğun daha da artacağı tahmin edilirken ekonomi yönetiminden önemli bir adım geldi. Hem maaş farkının ortadan kaldırılması hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’nda oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilebilmesi için harekete geçen ekonomi yönetimi, yeni çalışmaları ile dikkat çekti. Uzman isim ise söz konusu çalışma ile neyin amaçlandığını anlattı. İşte ayrıntılar…

MAAŞ KAYBI YAŞANMAYACAK

2024 yılında emekli olan bir kişi, 2025 yılında emekli olan bir kişiye göre yüzde 30- 35 oranında daha fazla maaş alacaktı. Geçmiş yılın enflasyonuna göre hesaplanan bu fark milyonlarca kişinin endişelenmesine ve yeni yıl öncesinde SGK’da ciddi bir yoğunluğun oluşmasına yol açarken ekonomi yönetiminden kritik bir adım geldi.

Edinilen bilgiye göre emekli olmaya hak kazananlar, hangi yıl daha yüksek maaş alacaklar ise o yılın güncelleme katsayısı doğrultusunda maaş alacak. Bu yeni düzenleme ile birlikte hak kaybının önüne geçilmiş olacak. Konuşulanlara göre söz konusu yeni düzenleme, enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü döneme kadar yani enflasyonun etkisi azalana kadar devam edecek.

Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı yeni düzenleme kapsamında 2024 yılında emekli olmaya hak kazanan biri, dilekçesini hangi yıl verirse versin en yüksek maaşın hesaplanacağı yıla göre maaş alacak. Böylelikle seneler arası kaybın önüne geçilmiş olacak.

“2030 YILINA KADAR SÜREBİLİR”

Ekonomi yönetiminin maaş farkı sorununa karşı ürettiği çözüm ile ilgili konuşan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Okan Güray Bülbül, maaş farklarının 2030 yılına kadar sürebileceğini ifade etti. Bülbül’e göre özellikle enflasyondan kaynaklanan farklar, önümüzdeki birkaç yıl daha maaş hesabı üzerinden etkili olacak.