Gündem

Emekli olmak isteyenler dikkat! Bu hatanın geri dönüşü yok

Emekli olmak için gün sayanlara sosyal güvenlik uzmanından önemli bir uyarı geldi. Emeklilikte kritik hesapların olduğuna dikkat çeken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ayrıntılara dikkat edilmemesi halinde emeklilik süresinin uzayabileceğini vurguladı.

Çalışma gücünün azaldığı yaşlılık dönemlerinde birçok kişinin en büyük garantisi emekli maaşıdır. Çalışma hayatına adanan yılların ardından yaşlılık dönemi için bir nevi maddi destek olarak tanımlanabilen emekli maaşları, günümüzde tartışmalara da sık sık konu olmaktadır.

Düşük emekli maaşlarının geçinmeye yetmediği şu günlerde henüz emekli olmayan pek çok kişi de yüksek emekli maaşı almanın yollarını aramaktadır. Bu noktada çalışma hayatının son yılları, sigortalılık süresi, prim tutarları ve sigorta giriş tarihi gibi parametrelerin önemi büyüktür.

Emekli maaşı hesaplarına ve emeklileri ilgilendiren diğer gelişmelere dair sık sık değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, son dönemlerde emekli olma süresine dair birtakım açıklamalarda bulunmaya başladı. Son olarak SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan milyonları ilgilendiren önemli bir açıklama geldi. Erdursun, dikkat edilmemesi halinde emeklilik süresinin 11 yıla kadar gecikebileceğini ifade etti. İşte ayrıntılar…

“BAĞ- KUR KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLECEKLER”

Hükümet yetkilileri son dönemlerde emeklilik sisteminin değişmesine yönelik adımların atılacağını düşündüren açıklamalarda bulunmuşlardı. Yeni sistemi için gelecek sene çalışmaların başlayacağı tahmin edilirken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’dan milyonları ilgilendiren önemli bir açıklama geldi.

Emeklilikte bağlı bulunulan sigorta kollarının büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Erdursun, 1 Mayıs 2021 tarihinden öncesine dair Bağ- KUR prim borçlarının silindiğini ancak bu tarihten sonra oluşmuş olan borçların ise geçerliliklerini koruduğunu ifade etti. Çalışma hayatının son 2 bin 520 gününün hangi sigorta kolundan emekli olunacağı noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Erdursun, SSK’dan Bağ- KUR’a geçiş sonrasında bin 260 günlük prim ödemesinin yapılması halinde Bağ- KUR’dan emekli olunabileceğini ifade etti.

“30 EKİM’DEN ÖNCE EMEKLİ OLAMAYACAKLAR”

1 Mayıs 2021 tarihinden sonra 3,5 yıldan fazla Bağ- KUR kaydı bulunan kişilerin 30 Ekim 2024 tarihinden önce emekli olamayabileceklerini belirten Uzman Erdursun, prim günleri ile ilgili de bilgilendirmelerde bulundu. Erdursun’un açıklamasına göre SSK’dan emekli olmak isteyenlerin 5.000- 5.975 günlük prime, Bağ- KUR’dan emekli olmak isteyenlerin ise 9 bin günlük prime ihtiyaçları var. Bu sürenin aşılması halinde ise emeklilik süresi 11 yıl 1 ay 10 güne kadar gecikebilir.