Kulislerden bilgi geldi: En düşük emekli maaşı 14- 15 bin TL olacak

Emekli maaşlarının geçinme noktasında yetersiz kaldığı şu günlerde yeni dönem maaşlarının hangi seviyede artırılacağı merak konusu oldu. Ara zam talepleri reddedilen emekliler yetkililerden gelecek olan açıklamaları beklerlerken önemli bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin değişmesi, hesapları da değiştirdi. İşte ayrıntılar…

Emekli maaşları son olarak temmuz ayında güncellenmiş ve yapılan artış ile birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Asgari ücretin 17 bin 2 TL seviyesinde olduğu bu dönemde emekli maaşlarının geçim noktasında yetersiz kaldığı görülürken emeklilerin ara zam talepleri de reddedildi.

Temmuz- ocak arası dönemde bir zam daha yapılmasını talep eden emekliler ve emekli dernekleri yetkililerden karşılık gelmemesi sebebi ile hayal kırıklığı yaşarlarken gözler yeni döneme çevrildi. Ocak 2025 tarihinde güncellenecek olan emekli maaşlarının hangi oranda artırılacağı merak edilirken Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini güncellediği görüldü. Güncellenen tahminin ardından yeni dönem emekli maaşlarına yönelik hesaplar hız kazandı. İşte ayrıntılar…

ENFLASYON TAHMİNİ GÜNCELLENDİ, MAAŞLAR HESAPLANDI

Merkez Bankası yeni bir gelişme ile gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre Merkez Bankası tarafından düzenlenen Piyasa Katılımcıları Anketi’nden farklı bir enflasyon tahmini çıktı.

Yapılan son açıklamaya göre Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne katılım sağlayan 69 katılımcının ortalama enflasyon tahmini yüzde 43,14 olarak hesaplandı. Bu oran, daha önceki anket sonuçlarında yüzde 43,31 olarak kayda geçmişti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nden çıkan yüzde 43,14’lük enflasyon beklentisinin ardından 2025 yılı emekli maaşlarına yönelik hesaplar hızlandı. Bu beklentinin gerçekleşmesi halinde 2024 yılının ikinci yarısı için yüzde 14,76’lık enflasyon hesaplanacak. Bu durumda SSK ve Bağ- KUR emeklilerine bu oranda maaş zammı yapılacak.

Ekonomim’de yer alan bir habere göre yeni dönemde kök aylıklar üzerinden de bir değişikliğe gidilecek. Ankara kulislerinden gelen bilgiye göre 2025 Ocak ayında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’den 14- 15 bin TL aralığına yükseltilebilir.

Exit mobile version