Ekonomi

İPA açıkladı: Ekonomide iyileşme yok, kıt kanaat geçinenlerin sayısı arttı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul Barometresinin ağustos ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Sonuçlara göre ekonomide söylenildiği gibi bariz bir iyileşme yok. Birçok vatandaş ay içerisinde borçlarını ödeyemediğini belirtti. İşte ayrıntılar…

Ekonomik göstergelerin iyi geldiği ve bu neden ile de asgari ücret için ara zamm,ın söz konusu olmadığı belirtilmişti. Bu karar pek çok ücretli çalışanı büyük bir hayal kırıklığına uğratırken göstergelerin iyi gelmesi de ekonomide işlerin yoluna girmeye başladığını düşündürmüştü. Ancak yapılan son çalışmanın sonuçları vatandaşların büyük bir geçim derdinin içerisinde olduğunu gözler önüne serdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul Barometresinin Ağustos 2024 tarihli sonuçlarını paylaştı. İstanbullular üzerinden yapılan değerlendirmede hem evde hem de sokakta ekonomik sorunların gündemde olduğu görüldü. İşte ayrıntılar…

EKONOMİDE İYİLEŞME BEKLENTİSİ

İPA tarafından yürütülen araştırmaya göre çalışmaya katılanların yüzde 17,6’sı ekonomide iyileşme bekliyor. Katılımcıların yüzde 43,6’sı ekonominin kötüleşeceğini, yüzde 38,9’u ise herhangi bir değişikliğin yaşanmayacağını tahmin ediyor.

İPA çalışmasına katılan katılımcıların yüzde 26,1’i kendi ekonomisinin iyileşeceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 24,2’si kendi ekonomisinin kötüleşeceğini düşünürken yüzde 49,8’i ise herhangi bir değişimin yaşanmayacağını düşünüyor.

BORÇLULARIN SAYISI ARTTI

İPA ağustos ayı İstanbul Barometresinin sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 29,4’ü ay içerisinde ödemelerini yapamadıklarını ve bu neden ile borçlandıklarını belirtti. Temmuz ayında kıt kanaat geçinenlerin oranı yüzde 40,3 olarak ölçülürken bu oran ağustos ayında yüzde 43,8’e yükseldi. Geçinebildiklerini ve kenara para koyabildiklerini belirtenlerin oranı ise yüzde 17,7 olarak kayda geçti.

İPA’nın açıklamasına göre ağustos ayında katılımcıların yüzde 44,8’i aylık kredi kartı borçlarının tamamını ödeyebildiklerini belirtti. Yüzde 36’lık kesim yalnızca asgari borcu ödeyebildiğini belirtirken yüzde 3,8’lik kesim ise asgari ücretin altında bir ödeme yapabildiğini bildirdi. Yüzde 9,3’lük kesim ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. Kredi kartı borcu ödemesi konusunda hesaplanan oranların tamamının, bir önceki ay daha düşük olduğu bildirildi.