Resmi Gazete’de yayımlandı! Sigara fiyatlarına dev zam yolda

Son birkaç aydır üst üste alınan zam kararları ile gündeme gelen sigara fiyatları, son olarak ÖTV düzenlemesi ile dikkatleri üzerine çekti. Resmi Gazete’de yayımlanmış olan karar, tütün tiryakilerini şimdiden kahretti. İşte son gelişmelere dair ayrıntılar…

Enflasyon artışı, kur farkı, akaryakıt zamları ve daha pek çok faktör, maliyetlerin artmasına ve dolayısı ile de tüm hizmet ve ürünlerin fiyatlarına zamlar yapılmasına yol açtı. Bu durum sabit gelirli vatandaşları iyiden iyiye köşeye sıkıştırırken özellikle tütün ürünlerine yansıtılan fiyat artışları tütün tiryakilerini kahretti.

Normal şartlarda ocak ve temmuz aylarında açıklanan 6 aylık enflasyon verilerine bağlı olarak zamlanan sigara fiyatları, son dönemlerde nerede ise her ay zamlanmaya başladı. Son olarak geçtiğimiz hafta tüm sigara gruplarından 3- 4 TL’lik zam açıklaması gelirken bugün yeni bir gelişme daha yaşandı. Edinilen bilgilere göre sigara fiyatlarını da etkileyecek olan ÖTV oranlarında değişikliğe gidilmesine karar verildi. İşte ayrıntılar…

KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda (ÖTV) yer alan bazı mallar için ÖTV oranlarının belirlenmesine karar verildi. Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayımlanmış olan karara göre; tütün içeren sigaralar, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış olan purolar ile sigaralar, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler, homojenize ya da yeniden tertip edilmiş tütün, tütün hülasa ve esansları, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün için ÖTV oranı yüzde 53,5 olarak belirlendi. Vergi maktu tutarı ise 4,8058 TL’den 7,80 TL’ye yükseltildi.

“HAZIR MIYIZ?”

Son sigara zamlarını sosyal medya hesabı üzerinden yayınlayan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, yeni kararın ardından da bir paylaşımda bulundu. Söz konusu paylaşımına “Sigarada yeni fiyat geçişlerine hazır mıyız?” sorusu ile başlayan Dündar, şu ifadeleri kullandı: “8958 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; tütün içeren sigaralar, purolar, sigarillolar, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütünlerin ÖTV’si yüze 45’ten yüzde 53,5’e yükseltildi. Maktu (sabit) vergi tutarı ise 7,8 TL’ye çıkarıldı.”

Exit mobile version