EYT’liler dikkat! Acilen kontrol edin: Emekli maaşınız kesilebilir

EYT yasası ile birlikte emeklilik sevinci yaşayan milyonlarca kişiye, işin uzmanından önemli bir uyarı geldi. Dikkat edilmemesi halinde EYT yasasından doğan emeklilik hakkının iptal edilebileceğini belirten uzmanlar, konuya dair tüm ayrıntıları paylaştı.

1999 yılında yürürlüğe girmiş olan bir sigorta kanunu neticesinde emeklilik için yaş şartı kayda alınmıştı. Söz konusu kanunun ardından tüm emeklilik şartlarını sağlayan milyonlarca kişi yaş şartından ötürü emeklilik başvurularını yapamamıştı.

Senelerce emeklilik alanında var olan en büyük sorunlardan biri olarak gündemden düşmeyen EYT mevzusu, geçtiğimiz yıl sonuca bağlandı. Aylarca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önderliğinde yürütülen çalışmaların sonucunda Mart 2023 tarihinde EYT yasası yürürlüğe girdi.

1 yılı aşkın süre önce yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında milyonlarca kişi büyük bir emeklilik sevinci yaşadı. Günümüzde de EYT yasasından yararlanarak emekli olma hakkı elde eden birçok kişinin başvurusu değerlendirilmeye devam edilirken işin uzmanlarından önemli bir uyarı geldi. EYT’li olmasına rağmen geçim derdi sebebi ile bir iş yerinde çalışmak durumunda kalanlara seslenen uzmanlar, maaş ödemelerinin kesilebileceğini bildirdi. İşte ayrıntılar…

İŞE GİRİŞ KODUNA DİKKAT

Emeklilerin geçim dertlerinin hat safhaya ulaşmış olması, birçok kişinin SGK’dan maaş alırken bir yandan da bir iş yerinde çalışmasına yol açtı. Emekli maaşları ile geçinemedikleri için ilerleyen yaşlarına rağmen çalışmak zorunda olan vatandaşlara, uzmanlardan önemli bir uyarı geldi.

Sosyal güvenlik uzmanlarının yaptıkları açıklamalara göre bir kişi EYT yasasından veyahut da mevcut yasalardan faydalanarak emekli olmuş ancak çalışmaya devam ediyorsa işe giriş kodunu mutlaka kontrol etmelidir. Kişinin sigorta girişi 01 kodu üzerinden yani Tüm Sigorta Kolları üzerinden yapıldıysa emekli maaşı kesilebilir. Çünkü bu kod, emekli olmayan çalışanlar için kullanılmaktadır. Emekli çalışanların işe giriş bildirimleri ise 02 kodu yani Sosyal Güvenlik Destek Primi üzerinden yapılmalıdır.

İŞE GİRİŞ KODU NEREDEN KONTROL EDİLEBİLİR?

Çalışmaya devam eden tüm emeklilerin işe giriş kodlarını kontrol etmeleri gerektiğini belirten SGK uzmanları, söz konusu sorgulamanın e- Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabileceğini ifade etti. Yanlış bildirimin tespit edilmesi halinde ise hem işveren hem de ilgili SGK Müdürlüğü ile iletişime geçilmesi gerektiği bilgisi kaydedildi.

Exit mobile version