Pimco’dan dikkat çeken faiz indirimi değerlendirmesi: Doları zayıflatacak

Küresel çapta etkili olan kararlara imza atan Amerika Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz indirimine gideceği tahmin edilirken önemli kurumlardan dikkat çeken açıklamalar geldi. Özellikle Pimco’nun değerlendirmesi ekonomi gündemine bomba gibi düştü. İşte ayrıntılar…

Koronavirüs salgını döneminden bu yana hem ülkemizin hem de birçok dünya ülkesinin en ciddi sorunlarından biri olan yüksek enflasyon, gözlerin merkez bankalarına ve ekonomi yönetimlerine çevrilmesine yol açtı. Senelerdir devam eden bu problem karşısında merkez bankalarının faizleri yükseltmekten başka çareleri kalmazken özellikle Amerika Merkez Bankası tarafından verilen faiz kararları, küresel çapta yankı uyandırdı.

Geçtiğimiz yıl Amerika Merkez Bankası tarafından üst üste alınmış olan faiz artırımı kararları, doların rekor seviyelere yükselmesine yol açtı. Bu durum ülkemizde alım gücünün düşmesine sebep olurken FED’in eylül ayı itibari ile faiz indirimi sürecini başlatacağı ileri sürüldü.

Birçok uzman ve kuruluş FED’in bu ay itibari ile 25 baz puanlık faiz indirimi kararını açıklayacağını tahmin ederken Pimco, Fitch ve IMF gibi kurumlardan önemli açıklamalara geldi. Faiz indirimi ihtimali üzerinden değerlendirmelerde bulunan kurumlar, ekonomi gündemine bomba gibi düştü. İşte merak edilenler…

PIMCO’NUN DOLAR ÖNGÖRÜSÜ DİKKAT ÇEKTİ

Dünyanın en büyük tahvil yöneticileri arasında yer alan Pimco, olası bir faiz indirimi kararı halinde doların zayıflayacağını ileri sürdü.

Pimco Baş Yatırım Yetkilisi Marc Seidner ve Portföy Yöneticisi Pramol Dhawan, 1990’lı yıllardan bu yana faizde ilk kez indirime gitmesi beklenen FED’in dolarda geçici bir süreliğine düşme eğilimine sebep olacağını ileri sürdü.

Geçmiş dönemlerde hem sert hem de yumuşak inişleri içeren gevşeme döngülerinde ABD dolarının ortalama bir düşüş eğiliminde olduğunu belirten Pimco ekibi, mevcut durumu ise şu şekilde değerlendirdi: “Ancak daha sonra ilk kesintileri takip eden aylarda toparlandı. Politika normalleştikçe doların yüksek getirili para birimi statüsünü kaybetme olasılığını ve dolarda ılımlı bir değer kaybı potansiyeli görüyoruz.”

FITCH VE IMF’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR GELDİ

Fitch de Amerika Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz indirimine gideceğini öngören kurumlar arasında yer alıyor. FED’in gevşemesinin nispeten yumuşak bir hızda devam etmesinin beklendiğini belirten Fitch analistleri, bu öngörülerinin sebebini ise şu şekilde açıkladı: “Bu beklentimizin nedeni enflasyon konusunda hala yapılacak işlerin olması.”

IMF de olası faiz kararının sonuçlarına dair birtakım değerlendirmelerde bulundu. IMF Sözcüsü Julie Kozack, IMF’nin ABD ekonomisinin senenin geri kalanında yavaşlamasını beklediğini belirtti. Sözcüye göre bu durum, ekim ayında güncellenmiş olan Dünya Ekonomik Görünüm tahminlerine de yansıyacak.

Exit mobile version