Gündem

Kalem kırıldı! Uzmanlar resmen açıkladı: En düşük emekli maaşı 14180 TL’ye yükselecek

Temmuz ayında 12 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olan en düşük emekli maaşının yeni dönemde kaç TL olacağı merak edildi. Resmi açıklamanın yapılmasına aylar varken uzmanlardan mevcut veriler çerçevesinde yeni hesaplar geldi. İşte ayrıntılar…

Emeklilerin geçim dertleri gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Uzun bir süredir alım güçlerini toparlayabilmek adına ek destekleri yakından takip eden emekliler bu süreçte yeni dönem maaş zamları ile ilgili de araştırmalarda bulunuyor.

Emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranı, 3 Ocak 2025 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak enflasyon verisi doğrultusunda hesaplanacak. Ancak o zamana kadar yeni dönem emekli maaşları ile ilgili uzman hesapları yakından takip edilecek. Açıklanan enflasyon verileri, OVP’de yer alan sene sonu enflasyon tahmini gibi verileri değerlendiren uzmanlar, 2025 yılı en düşük emekli maaşı tutarı ile ilgili birtakım güncel bilgilendirmelerde bulundu. İşte ayrıntılar…

ORTA VADELİ PROGRAM’A GÖRE HESAPLADILAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ekonomi yönetimi, 5 Eylül tarihinde yeni Orta Vadeli Program’ı kamuoyuna duyurmuşlardı. Söz konusu duyurunun ardından programda yer alan enflasyon tahmini, uzmanlar tarafından masaya yatırıldı. Mevcut tahmin verisinden yola çıkarak 2025 emekli maaşını hesaplayan uzmanlar, milyonlarca emekli tarafından yakın takip altına alındı.

Uzmanlar tarafından yapılan hesaplara göre 2024 yılının ikinci yarısında yüzde 13,44’lük bir enflasyon oluşacak. Orta Vadeli Program’da yer alan sene sonu enflasyon tahmininden yola çıkılarak yapılan bu hesap, doğrudan emekli maaşlarını etkileyecek.

2025’TE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Orta Vadeli Program’da yer alan enflasyon tahmininden yola çıkarak 2024’ün ikinci yarısına ilişkin enflasyon hesabı gerçekleştiren uzmanlar yüzde 13,44 sonucuna ulaştı. Eğer tahminler gerçekleşirse SSK ve BAĞ- KUR emeklilerinin maaşlarına bu oranda zam yapılacak. Böylelikle şu an 12 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı 2025 yılının ocak ayı itibari ile 14 bin 180 TL’ye yükselecek. Memur emeklisi maaşlarına ise enflasyonun yanı sıra toplu sözleşme kapsamında da zam yapılacak.