Gündem

MB açıkladı, uzmanlar hesapladı: 2025 emekli maaşı zammı ortaya çıktı!

Yeni dönem memur ve emekli maaşlarının hesaplanması için 4 aylık enflasyon verisine daha ihtiyaç duyulurken Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi hesapları hızlandırdı. SGK uzmanları açıklanan veri üzerinden olası yeni dönem maaşlarını hesapladı. İşte ayrıntılar…

Temmuz 2024 tarihinde duyurulmuş olan memur ve emekli maaşı zamları, kısa bir süre içerisinde enflasyon karşısında eridi. Aylardır geçim derdi yaşayan emeklilerin yanı sıra memurlar da bu durumdan büyük ölçüde etkilenirlerken gözler yeni dönem maaş zamlarına çevrildi.

Yeni OVP kapsamında yapılan açıklamaya göre maaş zamları mevcut enflasyona göre değil hedef enflasyona göre yapılacak. Bu da hedeflenen enflasyon düşük seviyede olduğu için daha düşük oranda bir zam uygulamasının söz konusu olacağı anlamını taşıyor. Bu kapsamda son olarak sene sonu enflasyon beklentisini açıklayan Merkez Bankası verileri üzerinden bir hesaplama yapan SGK uzmanları, 2025 yılı olası maaş zammı oranını kamuoyu ile paylaştı. İşte yapılan son olası maaş hesaplarına dair merak edilenler…

MERKEZ BANKASI ANKETİNİN SONUÇLARI PAYLAŞILDI

Gerçek Gündem’de yer alan habere göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından düzenlenmiş olan Ağustos Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları paylaşıldı. 69 katılımcının yanıtları ile derlenen Merkez Bankası raporuna göre sene sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31 olarak hesaplandı.

2025 YILI MAAŞLARI HESAPLANDI

Merkez Bankası Ağustos Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi doğrultusunda sene sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31 olarak kayda geçti. Bu oranının gerçekleşmesi halinde yılın ikinci yarısı için hesaplanan toplam enflasyon yüzde 14,89 olacak. SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşlarına bu oranda zam yapılacak. Memurlar ve memur emeklileri için ise farklı bir hesap söz konusu olacak.

Bilindiği üzere SSK ve Bağ- KUR emeklileri 6 aylık enflasyona, memurlar ve memur emeklileri ise enflasyonun yanı sıra toplu sözleşme kapsamında zam alıyorlar. SGK uzmanlarına göre Merkez Bankası’nın ilgili anketinden çıkan yüzde 43,31’lik enflasyon tahmini gerçekleşirse memurlara ve memur emeklilerine yüzde 11,85 oranında maaş zammı yapılacak.