Gündem

Birlik Yerel- Sen yetkilisinden ‘memur maaşı’ eleştirisi: Her ay 75 bin TL zarar var

Memur maaşlarına yeni dönemde hangi oranda zam yapılacağı merak edilirken sendika yetkilisinden dikkat çeken bir açıklama geldi. Memura yapılan zammı eleştiren yetkili isim, ENAG verilerine dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

Ocak ayında maaşların hangi oranda zamlanacağı merak konusu olurken sendika yetkililerinden mevcut maaşlarına tepki geldi Birlik Yerel- Sen başkanı tarafından yapılan açıklama, gündeme bomba gibi düştü.

Ocak 2025’te memur maaşlarına yalnızca yüzde 6 oranında zam yapılabileceği konuşulurken Birlik Yerel Sen Genel Başkanı Reşat Bozat’tan önemli bir açıklama geldi. Mevcut veriler üzerinden konuşan Bozat’ın ‘ENAG’ çıkışı dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

AÇIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Toplumun büyük bir kısmında olduğu gibi memurlarda da geçim derdinin başlamış olması, sendikaları harekete geçirdi. Memur- Sen’in ardından Birlik Yerel- Sen’den de maaşlara yönelik önemli bir açıklama geldi.

Sendika Genel Başkanı Reşat Bozat, memur ve memur emeklisi maaşlarının 2 senede bir yapılan toplu sözleşmeler doğrultusunda belirlendiğini hatırlattı. Burada toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili olan sendikaya dikkat çeken Bozat, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ne yazık ki memurların en çok üyesi olduğu yetkili sendika, tüm toplu sözleşmelerde TÜİK enflasyon rakamlarının dahi altında kalan ücretlere imza atmıştır.”

Günümüzde maaşların TÜİK enflasyonuna göre hesaplandığını belirten Bozat, memurların alım güçlerinin günden güne düştüğünü vurguladı. Bu durumun temel nedeninin ise gerçek enflasyon ile TÜİK enflasyonu arasında gözlenen fark olduğunu belirten Bozat, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2021 yılında sene sonu enflasyonunu TÜİK yüze 36,08 olarak açıklarken ENAG yüzde 82,81 olarak açıklamış. 2022 yılında sene sonu enflasyonunu TÜİK yüzde 64,27, ENAG ise yüzde 137,55 olarak açıklamış. 2023 yılında sene sonu enflasyonunu TÜİK yüzde 64,67 olarak açıklarken ENAG yüzde 127,21 olarak açıklamış. Son olarak 2024 yılının ilk altı ayı için TÜİK yüzde 24,72 derken ENAG yüzde 41,16 olarak açıklamış.”

“115 BİN TL OLACAKTI”

ENAG ile TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini kıyaslayan Bozat, son 3,5 yıl içerisinde sabit gelirlere TÜİK enflasyonu üzerinden değil de ENAG verileri üzerinden zam yapılsaydı memur maaşının 40 bin TL değil yaklaşık olarak 115 bin TL olacağını belirtti. Bozat, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bugün memur ve emeklisinin aylık kaybı dudak uçuklatırken hala memurların yetkili ama etkisiz sendikalara üye olmamaları gerekir.”