Uzman isimden ‘kademeli emeklilik’ açıklaması: 46 yaşında emekli olabilirsiniz

Emeklilik sistemine ilişkin birtakım değişikliklerin planlandığı şu günlerde işin uzmanından erken emeklilik müjdesi geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, kademeli emeklilik düzenlemesine dikkat çekerek düzenlemeye ilişkin tüm ayrıntıları paylaştı.

Emekliler ve emekli maaşları son dönemlerde gündemden düşmemeye başladı. Temmuz ayında açıklanan maaş zamları yüksek enflasyon karşısında kısa süre içerisinde erirken 12 bin 500 TL’lik taban maaşı uygulaması da emeklileri köşeye sıkıştırdı.

Mevcut ekonomik şartlar karşısında alım güçlerinin günden güne düştüğünü belirten emekliler, Ocak 2025 tarihinde açıklanacak maaş zammının hangi seviyede olacağını merak etmeye başladı. Emekli maaşının en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini savunan uzmanlar da konuya yönelik sık sık açıklamalarda bulunurlarken henüz emekli olmayanları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

Emeklilik sistemine ve olası emekli maaşı zamlarına yönelik sık sık açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, erken emekliliğin yolunu gözleyenlere seslendi. Kademeli emeklilik düzenlemesi ile bu hayalin gerçekleşebileceğini belirten Erdursun’un açıklamaları milyonlarca kişiye umut oldu. İşte ayrıntılar…

KADEMELİ EMEKLİLİK YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Bilindiği üzere Mart 2023 tarihinde EYT yasası yürürlüğe girmiş ve söz konusu yasa kapsamında milyonlarca kişi yaş şartına takılmadan emekli olmuştu. Günümüzde de yasa dahilinde emeklilik başvuruları kabul edilmeye devam edilirken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’dan kapsam dışında kalanları ilgilendiren önemli bir açıklama geldi.

Yürürlükte olan EYT yasasının sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan vatandaşları kapsadığını belirten Özgür Erdursun, kademeli emeklilik düzenlemesinin ise bu tarihten sonra sigortalı olarak çalışmaya başlamış olanları kapsayabileceğini bildirdi. Erdursun’a göre bu düzenleme gelecek seçim döneminde daha fazla konuşulmaya başlanacak.

KADEMELİ EMEKLİLİKTE YAŞ ŞARTI NE OLACAK?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun kademeli emeklilik düzenlemesinde yaş şartına dikkat çekti. Erdursun’a göre düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte erkekler 48 yaşında, kadınlar ise 46 yaşında emekli olabilecek. Ayrıca 50, 52, 54 ve 56 yaşlarında da diğer şartların sağlanması halinde emekli olunabilecek.

Exit mobile version