Gündem

Enflasyon beklentilerine göre tek tek hesaplandı! 2025 emekli maaşı kaç TL olacak?

Kurumların düzenledikleri enflasyon beklenti anketlerinden farklı sonuçlar çıkmaya başladı. Yanı sıra yeni Orta Vadeli Program’da sene sonu enflasyon beklentisinin değiştiği görüldü. Peki, bu durumda emekli maaşları hangi oranda zamlanacak? İşte güncel hesaplara dair ayrıntılar…

Enflasyonun yükselmesi ile birlikte milyonlarca emeklinin geçim derdi de arttı. Son olarak temmuz ayında taban aylıkları 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olan emekliler, mevcut ekonomik şartlar karşısında oldukça zor duruma düştü.

Emeklilerin aylıkları ile geçinmelerinin mümkün olmadığı şu günlerde yeni dönem maaşları da merak konusu oldu. Emekli aylıklarının hangi oranda yükseltileceği henüz bilinmezken sene sonu enflasyon beklentilerinin değişmesi uzmanları harekete geçirdi. Olası senelik enflasyon düzeylerine bağlı olarak 2025 emekli maaşlarını hesaplayan uzmanlar, milyonlarca emekli tarafından yakın takip altına alındı. İşte ayrıntılar…

İKİ AYLIK ENFLASYON HESAPLANDI

Emekli maaşları bilindiği üzere 6 aylık enflasyon doğrultusunda zamlanıyor. Elbette ki bu formül yalnızca SSK’lılar ve Bağ- KUR’lular için kullanılıyor. Memur emeklileri için ise enflasyona ek olarak toplu sözleşme zammı da söz konusu oluyor.

SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin 2025 yılı maaş zamlarının hangi düzeyde olacağı 6 aylık enflasyon rakamına bağlı olarak belirleniyor. Bu kapsamda 2025 Ocak dönemi zammı için de eylül, ekim, kasım ve aralık ayı verilerine ihtiyaç duyuluyor.

Bilindiği üzere Türkiye İstatistik Kurumu eylül ayının başında ağustos ayı enflasyonunu açıklamış ve böylelikle de ihtiyaç duyulan 6 aylık enflasyon verisinin ikincisi tamamlanmıştı. Şu an için emeklilerin yüzde 5,78’lik zammı ceplerine koydukları söylenebilir.

ANKET SONUÇLARINA GÖRE MAAŞ HESABI

Türkiye İstatistik Kurumu senenin ikinci yarısına ilişkin son enflasyon verisini 3 Ocak 2025 tarihinde açıklayacak. O açıklamanın ardından da SSK ve Bağ- KUR emeklilerine yapılacak maaş zammı belli olacak.

TÜİK enflasyon verilerinin açıklanması beklenirken bu süreçte birçok kurum da sene sonu enflasyon beklentilerini ölçebilmek adına ekonomistlerin katılımları ile anketler düzenledi. Buna göre Reuters’ın anketinden yüzde 42,95’lik enflasyon tahmini çıktı. Bu tahmin gerçekleşirse 6 aylık enflasyon yüzde 14,56 olarak hesaplanmış olacak.

AA Finans’ın enflasyon beklenti anketine göre sene sonu enflasyonu yüzde 42,84 seviyesinde gerçekleşecek. Bu durumda da 6 aylık enflasyon yüzde 14,5 olarak kayda geçecek.

Son olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik sene sonu enflasyon beklentisi gerçekleşirse bu kez 6 aylık enflasyon yüzde 10,6 olarak hesaplanacak.