Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu açıkladı: İnşaat maliyetleri yüzde 46,35 arttı

Geçtiğimiz hafta ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, bugün ise inşaat maliyetlerine yönelik birtakım açıklamalarda bulundu. İşte kamu kurumunun inşaat maliyet endeksi verilerine ilişkin resmi açıklaması…

Koronavirüs salgını döneminde azalan üretim faaliyetleri, ekonomi alanında da ciddi kayıpların yaşanmasına yol açtı. İthalat- ihracat faaliyetlerinin kısıtlandığı o günlerde yükselişe geçen enflasyon, 2024 yılının tamamlanmasına az bir zamanın kaldığı şu günlerde de ekonomi yönetimlerini ve dolayısı ile de vatandaşları sıkıntıya düşürmeye devam ediyor.

Yüksek enflasyonun yanı sıra şu süreçte rekor seviyelere dayanan döviz ve altın fiyatları, artan akaryakıt fiyatları ve daha pek çok kalemde gözlenen yüksek oranlı zamlar, birçok sektörde fiyatlandırmaların değişmesine yol açtı. Bu kapsamda bu süreçten büyük ölçüde zarar gören sektörlerden biri de inşaat sektörü olarak kayda geçti.

Yeni yapıların inşaat maliyetleri gün be gün değişirken mevcut mülklerin kiralık ve satılık fiyatları da rekor seviyelere dayandı. Bu durum ücretli çalışanların yüklerini artırırken Türkiye İstatistik Kurumu’ndan inşaat sektörüne yönelik önemli bir açıklama geldi. Kamu kurumu inşaat maliyet endeksini açıklayarak artışı gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar…

SENELİK YÜZE 46,35’LİK ARTIŞ

Türkiye İstatistik Kurumu yeni güne yeni bir açıklama ile başladı. 2024 Temmuz dönemine ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini duyuran kamu kurumu, ekonomi gündemine bomba gibi düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre 2024 Temmuz döneminde inşaat maliyeti, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46,35 oranında arttı. Aylık bazda (bir önceki aya göre) artış ise yüzde 1,91 olarak hesaplandı.

BİNA İNŞAATI MALİYETİ YÜZE 46,78 ORANINDA ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumunun açıklamasına göre malzeme endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,12, işçilik endeksi ise yine bir önceki aya göre yüzde 1,49 oranında arttı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise malzeme endeksinde yüzde 41,01’lik, işçilik endeksinde yüzde 58,40’lık bir artış gözlendi.

Resmi açıklamasında bina inşaatı maliyetine de yer veren Türkiye İstatistik Kurumu, bu başlık altında bir önceki aya göre yüzde 1,53’lük bir artışın kaydedildiğini bildirdi. Senelik artış ise yüzde 46,78 olarak hesaplandı.