Gündem

Milyonlar endişeli! Emekli maaşları yüzde 30 düşecek mi?

Geçtiğimiz yıl yaşanan EYT yoğunluğunun ardından bu yıl da emekli olmayı düşünen milyonları ilgilendiren önemli gelişmeler yaşandı. Maaş bağlama hesabından kaynaklı olarak yeni dönemde maaşların ciddi oranda düşeceği konuşulurken yeni emeklilik sistemi de tartışılmaya başlandı. İşte ayrıntılar…

2022 yılında başlayıp 2023 yılında sona eren EYT düzenlemesi süreci, milyonların emeklilik hayallerine kavuşmasını sağlamıştı. Yaş faktörüne takıldıkları için senelerce emekli olmayan vatandaşlara EYT yasası ile birlikte emeklilik hakkı tanınmış ve sonuç olarak milyonlarca kişi emeklilik dilekçesini teslim etmişti.

EYT yoğunluğunun ardından emeklilik sistemine dair herhangi bir sorun kalmadığı düşünülürken bu yıl da farklı tartışmalar yaşanmaya başlandı. Düşen maaşlar sebebi ile emeklilerin geçim dertleri artarken henüz emeklilik dilekçelerini teslim etmeyenler de başvuru için doğru zamanı kollamaya başladı.

Son günlerde tartışılan konuların başında gelen düşük emekli maaşı, bu yıl içerisinde emeklilik şartlarını sağlayacak olan milyonları endişelendirdi. Uzmanlar maaş bağlama oranına dikkat çekerken yeni OVP’de de yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi de araştırılmaya başlandı. İşte son gelişmelere dair merak edilenler…

EMEKLİ MAAŞLARI YENİ YILDA DÜŞECEK

Sosyal güvenlik uzmanlarının açıklamalarına göre bu yıl içerisinde emekli olan ile gelecek yıl emekli olan arasında ciddi bir maaş farkı söz konusu olacak. Uzmanların yaptıkları hesaplara göre 31 Aralık 2024 tarihine kadar emeklilik dilekçelerini teslim edenler, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra emeklilik dilekçelerini teslim edenlere göre yüzde 30 oranında daha fazla maaş alacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK

Emekli maaşlarının yeni dönemde yüzde 30 oranında düşeceği tahmini henüz emeklilik dilekçelerini teslim etmeyen vatandaşları harekete geçirirken yeni emeklilik sistemi de birçok kişi tarafından merak edildi. Söz konusu sistemin kimleri, hangi kriterler çerçevesinde kapsayacağı merak konusu oldu.

Ekonomim’den Besti Karalar’ın haberine göre emeklilik sisteminde köklü bir değişikliğe gidilecek. Aylık hesabı, prim gününe göre değişecek ve geliri taban seviyede olan emekliye 6 ayda bir seyyanen artış yerine sosyal destek verilecek. Ayrıca yeni yılın sonlarına doğru da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne ilişkin düzenlemeler duyurulacak. Söz konusu sistem kapsamında işçi, işveren ve devlet desteği hesaplanarak vatandaşa bir nevi birikim yapma imkanı sunulacak. Sistem süresini tamamlayan kişi, SGK maaşına ek olarak TES maaşı alabilecek, arzu edenler ise ilgili destekli birikim tutarlarını toplu olarak almayı talep edebilecek.