SGK Uzmanı Kaya çağrıda bulundu: Emekli zammını o verilere göre hesaplayın

Emekli maaşlarının tartışmalara konu olmaya devam ettiği şu günlerde Sosyal Güvenlik Uzmanı Muharrem Kaya’dan önemli açıklamalar geldi. Olası maaş zamları ile ilgili konuşan Kaya, ayrıca en düşük emekli maaşına da dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

Yeni OVP’nin duyurulması, Türkiye İstatistik Kurumu’nun ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ve daha pek çok faktör, 2025 yılı emekli maaşlarına yönelik birtakım tahminlerin yapılmasına aracılık etti.

Birçok isim olası emekli maaşlarına yönelik hesaplarını ortaya koyarken bir açıklama da Sosyal Güvenlik Uzmanı Muharrem Kaya’dan geldi. Emekli maaşlarına yansıtılabilecek artış oranları ile ilgili konuşan Kaya, ayrıca en düşük emekli maaşı için de çağrıda bulundu. İşte ayrıntılar…

TÜM İHTİMALLERİ DEĞERLENDİRDİ

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamları ile birlikte emeklinin yüzde 5,78’lik maaş artışını şimdiden hak etmiş olduğunu belirten Kaya, net zam oranı için halen 4 veriye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Sene sonuna kadar açıklanacak olan verilerin emekli maaşı hesabına doğrudan dahil edileceklerini belirten Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu 4 ay boyunca yüzde 3 gibi bir enflasyon farkının oluşması halinde 2025 yılında yüzde 15 ila yüzde 20 aralığında bir enflasyon farkı doğacaktır. Buradan hareket ile en düşük emekli maaşına yüzde 18 gibi bir zam yapılması halinde 14 bin 750 TL’ye yükselir. Zam oranı yüzde 20 olursa en düşük emekli maaşı 15 bin TL olur.”

‘SOSYAL DEVLET’ KAVRAMINA DİKKAT ÇEKTİ

Güncellenen Orta Vadeli Program kapsamında 2024 yılı için enflasyonun yüzde 42- 45 aralığında tahmin edildiğini belirten Kaya, bu durumda yüze 20 gibi bir enflasyon farkının oluşacağını ifade etti. Tüm bu verilerden hareket ile bugün 12 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının yeni dönemde en az 15 bin TL olması gerektiğini savunan Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sonuç olarak 2025 Ocak dönemindeki açlık ve yoksulluk sınırlarının dikkate alınarak en düşük emekli maaşının belirlenmesi, ‘sosyal devlet’ ve ‘devlet vatandaşı için var’ ilkeleri gereğince hareket edilmesi gerektiğini de hatırlatmak isterim.”

Exit mobile version