Ekonomi

Meyve ve sebze ürünlerine dev zam! Yetkili isim tek tek açıkladı

Gıda enflasyonunun rekor seviyelere ulaşmış olduğu şu günlerde yetkili isimden meyve ve sebze zamlarına ilişkin önemli açıklamalar geldi. İşte yaşanan fiyat değişimlerine ilişkin ayrıntılar…

Enflasyonun tavan yaptığı şu dönem içerisinde ülkemizde fiyat etiketleri sık sık değişmeye başladı. Zincir market çalışanları her yeni güne ürün fiyatlarını değiştirerek başlarlarken bu süreçte özellikle meyve ve sebze ürünlerinin fiyatlarına yansıtılan dev zamlar tüketicilerin tepkilerine sebep oldu.

Bir süredir hem ülkemizde hem de diğer dünya ülkelerinde mücadele edilmesi gereken bir problem olarak öne çıkan yüksek enflasyon sorunu, gıda fiyatlarının her gün değişmesine yol açtı. Bu değişimde birçok parametrenin etkisi olduğu gözlenirken yetkili isimden güncel duruma ilişkin önemli açıklamalar geldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, limon, havuç ve kabak gibi ürünlerin üretici ve market fiyatları arasındaki farklar ile ilgili konuştu.

FİYAT ARTIŞLARINI TEK TEK AÇIKLADI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, sebze ve meyve ürünlerinde yaşanan son fiyat değişimlerine dikkat çekti. Limon, havuç ve kabak gibi ürünler için üretici ve market fiyatları arasında ciddi farkların oluştuğunu belirten Bayraktar, ayrıntıları paylaştı.

En büyük fiyat farkının limonda gözlendiğini belirten Bayraktar, üreticide 11,17 TL olan limonun marketlerde 52,54 TL’den satışa sunulduğunu ifade etti. Burada yaklaşık olarak 4,7 katlık bir farkın olduğundan bahseden Bayraktar, diğer ürünler ile ilgili de hesapları ortaya koydu. Bayraktar’ın açıklamasına göre havucun market fiyatı üretici fiyatının 42,2 katı, kabağın market fiyatı üretici fiyatının 3,5 katı ve kuru soğanın market fiyatı ise üretici fiyatının tam olarak 3,6 katı.

KURU SOĞAN VE PATATESE DİKKAT ÇEKTİ

Sebze ve meyve ürünlerinin fiyatları ile ilgili konuşan Şemsi Bayraktar, yeni zamlar ile ilgili de bilgi verdi. Bayraktar’a göre kuru soğan ekim alanında geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 ve üzeri oranda artış bekleniyor. Ek olarak yazlık patatesin erken hasadı ve yüksek rekoltesi sebebi ile üretici fiyatlarında düşüş yaşanabilir. Ancak Bayraktar’a göre bu, üreticiyi mağdur edecek bir gelişme olacak.