2025 en düşük emekli maaşı tahmini güncellendi

Son olarak temmuz ayında maaşları güncellenen emekliler, gözlerini yeni dönem maaş artış hesaplarına çevirdi. Yakın zaman içerisinde belirlenecek olan zam oranının hangi seviyede olacağı merak edildi. İşte son maaş zammı hesaplarına dair ayrıntılar…

Yüksek enflasyondan dolayı gündelik hayat şartları her geçen gün daha da ağırlaşırken bu süreçte özellikle emeklilerin cüzdanları adeta boşaldı. Aldıkları maaşlar ile temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan emekliler, gözlerini yeni dönem maaş zamlarına çevirdi.

Temmuz ayında 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olan en düşük emekli maaşı, haftalarca tartışmalara konu olmuştu. Bugün halen bu tutarın bir emeklinin geçinmesi noktasında yetersiz kaldığını savunan pek çok isim varken 2025 yılında emekliler için hangi oranda bir maaş artışının hesaplanacağı merak konusu oldu.

Yeni dönemin ‘Emekli Yılı’ olarak açıklanmış olmasına rağmen bütçelerini toparlayacak herhangi bir kararın alınmamış olduğunu savunan emekliler, Ocak 2025 döneminde ciddi bir maaş artışının yaşanmasını beklediklerini ifade etti. Bunun üzerine mevcut enflasyon verilerini ve 6 aylık tahmini enflasyonu göz önünde bulunduran uzmanlar, olası en düşük emekli maaşı tutarını kamuoyu ile paylaştı. İşte ayrıntılar…

İKİ AYLIK FARK BELLİ OLMUŞTU

Bilindiği üzere SSK ve Bağ- KUR emeklilere 6 aylık enflasyon verisine bağlı olarak maaş zammı alıyorlar. Dolayısı ile 2025 Ocak zammında da Temmuz- Aralık 2024 döneminde gerçekleşmiş olan toplam enflasyon rakamı göz önünde bulundurulacak.

Şu ana kadar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre senenin ikinci 6 ayına ilişkin ikinci enflasyon verisi tamamlandı. Yapılan hesaba göre temmuz ve ağustos ayı toplam enflasyon oranı yüzde 5,78 olarak kayda geçti. Emekliler, bu oranın üzerine eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında gerçekleşecek enflasyon rakamlarının eklenmesi neticesinde yeni zam oranlarını öğrenebilecekler.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ARTACAK?

2025 yılı emekli maaşı zammının belirlenmesi için bu yılın son 4 ayına ilişkin enflasyon hesabının yapılması gerekiyor. Son olarak 3 Ocak 2025 tarihinde açıklanacak olan veri ile birlikte toplam maaş artışı belli olacak.

Uzmanların hesaplarına göre aralık ayı da dahil olmak üzere sene sonuna kadar her ay yüzde 2 oranında enflasyon açıklaması yapılır ise senenin ikinci yarısı için hesaplanan toplam enflasyon yüzde 15 civarında olacak. Bu rakamın doğrudan emekli maaşlarına yansıtılması halinde en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’den 14 bin 345 TL’ye yükselecek.

Exit mobile version