2025 asgari ücrete ilişkin ilk rakam telaffuz edildi: 23 bin TL’yi aşabilir

Milyonlarca ücretli çalışanı yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Kulislerden gelen bilgilere göre yeni dönem asgari ücret uygulamasına ilişkin ilk hesap ortaya kondu. Peki, asgari ücret kaç TL olacak? İşte ayrıntılar…

Enflasyonun yükselişte olduğu şu dönem içerisinde milyonlarca vatandaş geçinmekte güçlük çekmeye başladı. Alım gücünün düşmesi ile birlikte temel ihtiyaçların karşılanması dahi sıkıntıya düşerken bu süreç özellikle asgari ücret karşılığında çalışanları köşeye sıkıştırdı.

Son 2 yıldır ocak ve temmuz aylarında olmak üzere toplamda 2 kere zamlanan asgari ücret, 2024 yılında geçtiğimiz yıl açıklanan Orta Vadeli Program dahilinde bir kez zamlandı. Sene başında 17 bin 2 TL’ye yükseltilmiş olan asgari ücretin yüksek enflasyona rağmen yılın ortasında zamlanmaması, milyonları büyük bir geçim derdinin içerisine doğru sürükledi.

Uzun süredir ek zam talebinde bulunan ancak düzenlemeye göre zam hayalleri 2025 yılına kalan asgari ücretliler, olası maaş artışlarını öğrenmek üzere uzmanların güncel hesaplarını yakın takip altına aldı. Bu kapsamda açıklanan son enflasyon verilerinden yola çıkılarak yapılan maaş artışı hesapları, kamuoyu ile paylaşıldı. İşte ayrıntılar…

YÜZDE 40’LIK ENFLASYON BEKLENTİSİ

2024 yılının ilk ayı için hesaplanan enflasyon yüzde 24,73 olarak kayda geçmişti. Bu oran doğrultusunda emeklilere ve memurlara maaş zamları yapılırken asgari ücretlilere herhangi bir artış yansıtılmamıştı.

Asgari ücret zammı için 2025 Ocak dönemi beklenirken senenin ikinci yarısına ilişkin enflasyon verileri de tamamlanmaya başlandı. Temmuz ayında yüzde 3,22, ağustos ayında ise yüzde 2,47’lik enflasyon hesabı yapıldı. Böylelikle 8 ayda kaydedilen enflasyon yüzde 30,42 seviyesine ulaştı. Uzmanlara göre senenin tamamına ilişkin enflasyon yüzde 40 seviyesinde gerçekleşebilir.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR ARTACAK?

Mevcut enflasyon rakamlarından ve sene sonu enflasyon tahminlerinden yola çıkan uzmanlar, milyonları ilgilendiren yeni bir hesabı ortaya koydu. Uzmanlara göre sene sonu enflasyonunun yüzde 40 civarında gerçekleşmesi halinde asgari ücret 17 bin 2 TL2den 23 bin 802 TL’ye yükselecek. Ancak net bir rakamın telaffuz edilebilmesi için hem 6 aylık enflasyon verisinin tamamlanması hem de Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nun toplanması gerekiyor.

Exit mobile version