Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kimleri kapsar?

Yeni Orta Vadeli Program’da da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, son dönemlerin en çok sorgulanan konu başlıklarından biri oldu. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi tam olarak nedir, kimleri kapsar? İşte konuya ilişkin merak edilenler…

Emeklilerin maddi açıdan son derece yıprandıkları şu dönemde, yeni sistem için çalışmaların başladığı öğrenildi. Genel seçim döneminde de gündeme gelen ve ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’ ismi ile duyurulan yeni sistem ile birlikte emeklilere ek gelir elde etme imkanının sunulacağı bildirildi.

Bir süredir gündemde olan son olarak ise açıklanan yeni Orta Vadeli Program kapsamında arama motorlarına konu olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Hürriyet Gazetesi yazarlarından Noyan Doğan tarafından ele alındı. Yakın zaman içerisinde uygulanmaya başlanacağı söylenen sistem ile ilgili bir yazı yazan Doğan, bu sistemin getirilerini paylaştı. İşte ayrıntılar…

YENİ SİSTEMDE İŞVERENLER DE KATKIDA BULUNACAK

Senelerdir uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi, yeni dönemde kapsamı genişletilerek ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ ismi ile vatandaşların başvurularına açılacak. Bu sistem dahilinde vatandaşlara birikim yapmaları ve belirlenen süre sonunda söz konusu birikimleri katkılı bir şekilde çekmeleri imkanları tanınacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde hem katılımcılardan hem de devletten destek alınırken Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde söz konusu desteklere bir yenisi daha eklenecek. Doğan, yeni sistemin katkılarına yönelik şöyle bir açıklamada bulundu: “Bugünkü sistemde çalışanın maaşından yüzde 3 kesiliyor, buna da devlet katkı yapıyor ya; tamamlayıcı emeklilikte, artık işveren de katkı yapacak.”

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİNİN DETAYLARINI PAYLAŞTI

Hürriyet Gazetesi’nden Noyan Doğan’ın aktardığına göre yeni sistem çalışan, işveren ve devlet katkısı söz konusu olacak. İşverenin hangi oranda katkı yapacağı, çalışan katkısının mevcut seviyede kalıp kalmayacağı, devlet katkısının artıp atmayacağı gibi konu başlıklarına yönelik henüz net bir açıklama yapılmadı. Tüm bu konulara önümüzdeki 1,5 yıllık süreçte yanıt bulunacağını belirten Doğan, yazısına şu sözler ile devam etti: “Ancak dünya uygulamalarında işveren katkısı yüzde 3’lerde. Ben ilk başlarda bu işveren katkısının bu kadar yüksek olacağını zannetmiyorum.”

Otomatik Katılım Sistemi’nde katılımcıların istedikleri zaman sistemden çıkabildiklerini belirten Doğan, yeni sistemde ise bu konu ile ilgili bir değişikliğin söz konusu olacağına dikkat çekti. Doğan, konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde çalışan istediği zaman sistemden çıkamayacak. Adı üzerinde ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’; çalışan emekli olduğunda sosyal güvenliğin üzeri tamamlanacak.”

Exit mobile version