Emeklilik sistemi değişiyor! Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için tarih verildi

Bir süredir gündemde olan emekli reformu, yeni Orta Vadeli Programın açıklanması ile birlikte milyonlarca kişi tarafından yakın takip altına alındı. ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ adı ile yürürlüğe girecek olan yeni sistemin detayları merak konusu oldu. İşte ayrıntılar…

Başta yüksek enflasyon olmak üzere birçok gelişme gündelik hayat şartlarının ağırlaşmasına yol açtı. Koronavirüs salgınından sonra ortaya çıkan bu durum dünya çapında hissedilirken ülkemizde de ağır tahribatlara yol açtı. Bu süreçte özellikle emekli maaşlarının adeta yok olması, milyonların tepkilerine sebep oldu.

Son olarak temmuz ayında maaşları zamlanan emeklilerin taban aylıkları 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkarılmıştı. Her gün yeni bir zammın açıklandığı şu ortamda emekli maaşının bir değerinin kalmadığı gözlenirken bu durumun telafisi için yeni bir sistemin oluşturulacağı öğrenildi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana gündemde olan ancak detayları bir türlü paylaşılmayan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, yeni Orta Vadeli Program’ın açıklanması ile birlikte gün yüzüne çıktı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in yapmış olduğu açıklamalarda da yer alan yeni sistem, yakın takip altına alındı. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile birlikte neler değişecek? İşte ayrıntılar…

2025 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Geçtiğimiz günlerde açıklanmış olan yeni Orta Vadeli Program’da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne de yer verildi. Sabah Gazetesi’nden Önder Yılmaz’ın haberine göre TES, yeni kıdem tazminatı sistemi olacak. Emeklilik dönemindeki gelir kaybının telafi edilmesi amacı ile kurulacak olan bu sistem, 2025 yılının son çeyreğinde yürürlüğe girecek.

Yeni emeklilik sistemi ile birlikte emekliler ek gelir elde etme imkanı bulabilecek. Ek olarak hane halkının tasarruf yapabilmesine de sistem dahilinde fırsat tanınacak. Bu sisteme dahil olanlar ilgili şartları sağlamaları halinde hem Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hem de TES’ten ödeme alabilecek.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

TES kapsamında hem çalışan hem işveren hem de devlet ilgili hesaplara destek verecek. Çalışanın brüt maaşı üzerinden kesinti yapılacak ek olarak işveren de belirli bir oranda çalışan katkıda bulunacak. İşveren katkısından ötürü devlet de bir destek verecek. Yani bu sistem bir nevi ikinci basamak emeklilik sistemi olarak devreye girecek.

Konuşulanlara göre yeni sistem yalnızca 4A ve 4C’lileri kapsayacak. 4B’liler yani Bağ- KUR’lular bu sistemden yararlanamayacak.

Exit mobile version