Sendika yetkilisi resmen isyan etti: ‘Emeklilerin en az 4’te 1’i çalışmak zorunda’

Geçinemeyen emeklilerin çalışmaya başladıklarını belirten sendika yetkilisi, emeklilik sistemini eleştirdi. İşte o açıklamalara dair ayrıntılar…

Son dönemlerde yaşanan ekonomik zorluklardan en çok etkilenen gruplar arasında yer alan emekliler, gündemden düşmemeye başladı. Mevcut maaşları ile geçinmelerinin mümkün olmadığını belirten emeklilerin büyük bir kısmı çalışma hayatına dönmek durumunda kaldı.

İlerleyen yaşlarından ötürü çalışma hayatlarında zorlanan emekliler, son olarak yürek burkan gelişmeler ile gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmiş olan emekli bir vatandaşın ardından sendika temsilcisinden sert açıklamalar geldi. İşte ayrıntılar…

ÇALIŞAN EMEKLİ SAYISI ARTTI

Ekonomik alanda yaşanan zorluklar sebebi ile alım güçleri düşen emekliler, güncel şartlara karşı düşük kalan maaşlarının yükseltilmesini talep etti. Temmuz döneminden önce ek zam çağrılarında bulunan ancak bu talepleri karşılanmayan emekliler, son dönemlerde çok daha zorlanmaya başladı.

Maddi açıdan darda olan emekliler son dönemlerde yeniden çalışmaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel verilerine göre son 4 yıl içerisinde kayıtlı emekli çalışan sayısı yaklaşık olarak 3 kat arttı.

Emekli çalışan sayısının artması milyonlarca kişinin geçinemediğini gözler önüne sererken geçtiğimiz günlerde bir emekli çalışan hayatını kaybetti. BirGün’den Sarp Türkmen’in haberine göre 64 yaşındaki emekli Mehmet Polat çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybetti.

SENDİKA SEKRETERİ KONUŞTU

Emekli çalışan sayısı günden güne artarken Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Sekreteri Ali Rıfat Temel son gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de 16 milyonu aşkın emeklinin olduğunu belirten Temel, “Emeklilerin en az 4’te 1’i çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Emeklilerin hayat pahalılığından ötürü çalışmak zorunda olduklarını belirten Temel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İktidar emekliye enflasyon oranı üzerinde zam yaptığını belirtiyor, bu doğru değil. 2024 yılı emekliler için açlık, yoksulluk ve sefalet yılı olmuştur.”

Temel’in ardından Türkiye Emekliler Derneği Araştırma Müdürü Namık Tan da emekli çalışanlar ile ilgili konuştu. Ülkemizde kayıt dışı olarak çalışan emekli sayısının 2 milyon civarında olduğunu belirten Tan, SGK Kanunu’nun değişmesi gerektiğini ifade etti.

Tan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Emekli aylıkları belirlenirken kullanılan belirleme katsayısı düşük kalmaktadır. Aylık belirleme sistemi emeklinin aleyhinedir. Bir ülkede sosyal güvenliği Hazine yönetiyorsa burada bir sorun vardır.” Tan’a göre emekçiyi gözeten bir yönetim kadrosunun oluşturulması ve SGK kanununun değişmesi gerekmektedir.

Exit mobile version