Fitch raporu yayınlandı: Türkiye’nin kredi notu değişti

Ekonomik gelişmelerin yakından takip edildiği şu günlerde Fitch Ratings’den Türkiye raporu paylaşımı geldi. Kuruluş tarafından yapılmış olan paylaşımda ülkemizin uzun vadeli kredi notunun değişmiş olduğu görüldü. İşte ayrıntılar…

Dünya genelinde gözlenen yüksek enflasyon sorunu, ülkemizde de ciddi tahribatlara yol açtı. Enflasyona bağlı olarak alım gücü düşerken ekonomi yönetiminin geliştirmiş olduğu modellerin işe yarayıp yaramayacağı merak konusu oldu.

Yeni ekonomi modeli kapsamında enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesinin hedeflendiği ancak bunun sabır gerektiren uzun bir süreç olduğu bildirildi. Bu kapsamda yaşanan gelişmeler tüketiciler tarafından yakından takip edilirken ülkemizi ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings önemli bir paylaşımda bulundu. İşte Fitch Ratings’in Türkiye ekonomisine yönelik beklentileri…

KREDİ NOTU REVİZE EDİLDİ

Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ye yükselten ve not görünümünü de durağandan pozitife çeviren Fitch Ratings, son olarak güncel raporu ile gündeme geldi. Kuruluş tarafından yapılan paylaşım, ekonomi gündemine bomba gibi düştü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olarak bilinen Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi kredi notunu B’den BB-‘ye yükseltmiş olduğunu bildirdi. Ek olarak not görünümü de durağan olarak güncellendi.

Fitch geçtiğimiz yılın eylül ayında ülkemizin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu B olarak açıklamıştı. 2 yıllık sürecin ardından not görünümü ise negatiften durağan pozisyonuna getirildi.

RAPORUN DETAYLARI PAYLAŞILDI

Fitch tarafından yapılan paylaşımda; sıkı para politikası duruşunun tahmin edilen mali sağlamlaştırma ve ölçülü asgari ücret düzenlemeleri ile birleştirilmesi halinde enflasyonda önemli bir düşüşün kaydedilebileceği bilgisine yer verildi. Yanı sıra ilgili paylaşımda enflasyon beklentisine de yer veren Fitch, 2024 yılının yüzde 43 enflasyon ile tamamlanmasını öngördüğünü bildirdi. 2025 yılının sonunda ise bu rakamın yüzde 21 seviyesine kadar düşebileceği kaydedildi.

Güncel Türkiye raporunda kredi notunun yanı sıra ülkemiz adına büyüme beklentilerine de yer veren Fitch, bu sene için yüzde 3,5, 2025 yılı için ise yüzde 2,8’lik büyümenin öngörüldüğünü bildirdi.

Exit mobile version