Veriler değişti! 2025 emekli maaşı zammı resmen hesaplandı

Sene sonu yaklaştıkça emekli maaşları daha da fazla konuşulmaya başlandı. 2024 yılı zam dönemlerinden arzu ettikleri sonuçları alamayan emekliler, yeni dönemde maaşlarına ne kadar zam yapılacağını öğrenmek üzere uzman hesaplarını yakın takip altına aldı.

Yüksek enflasyon karşısında maaşları ile geçinmekte güçlük çeken emekliler, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma geldi. 12 bin 500 TL’lik taban aylıkları açlık sınırının dahi altında kalan emekliler yeni yıl öncesinde ek bir zam yapılması gerektiğini savunurlarken yetkililer zam dönemi için 2025’in ocak ayını işaret etti.

Yetkililerin emekli maaşlarına yönelik ek bir zam düzenlemesinin yapılmayacağını açıklamaları ile birlikte büyük bir hayal kırıklığı yaşayan emekliler, gözlerini yeni döneme çevirdi. Ocak ayında 6 aylık enflasyona bağlı olarak maaş artışı yaşayacak olan emeklilere refah payının verilip verilmeyeceği de merak edilen konular arasında yer alırken son veriler hesapların değişmesine yol açtı. Açıklanan yeni OVP’de yer alan 2024 yılı enflasyon hedefi, uzmanlar tarafından ele alındı. İşte ayrıntılar…

EMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

2025- 2027 dönemi için düzenlenmiş olan yeni Orta Vadeli Program’da enflasyon hedeflerinin değiştiği görüldü. Daha önce yüzde 33 olarak açıklanan sene sonu enflasyon hedefi, yeni program ile birlikte yüzde 41,5’e yükseltildi. Bu hedeften yola çıkarak senenin ikinci yarısına ilişin enflasyon hesabı yapan uzmanlar, enflasyona bağlı olarak zam alan emekliler tarafından yakın takip altına alındı.

Sene sonu enflasyonunun OVP’de yer alan yüzde 41,5’lik hedef doğrultusunda gerçekleşmesi halinde 6 aylık enflasyonun yüzde 13,44 olarak hesaplanacağını belirten uzmanlar, emeklilere yapılacak maaş zammının da bu oranda olacağını ifade etti.

“YÜZDE 20’NİN ÜZERİNE ÇIKMA İHTİMALİ VAR”

OVP kapsamında açıklanmış olan sene sonu enflasyon hedefinden yola çıkarak 2025 yılında emeklilere yüzde 13,44 oranında zam yapılabileceğini belirten uzmanlar, ek olarak bir refah payından da bahsedilebileceğini ileri sürdü. Uzmanlara göre refah payı ile birlikte emekli maaşlarına 2025 Ocak döneminde yüzde 20’nin üzerinde zam yapılabilir.

Exit mobile version