Geçtiğimiz gün açıklanmış olan yeni Orta Vadeli Program (OVP) hem uzmanlar hem de vatandaşlar tarafından yakın takip altına alındı. Program dahilinde Türkiye’yi nelerin beklediği merak edilirken bir süredir konuşulan esnek çalışma ile ilgili de yeni gelişmeler yaşandı. İşte ayrıntılar…
2025- 2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanmıştı. Söz konusu açıklamanın ardından programın detayları tek tek kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı.
Yeni OVP kapsamında enflasyon beklentilerinin yükseldiği, büyüme tahminlerinin ise düşüşe geçtiği görüldü. Yanı sıra bir süredir gündemde olan ve bazı özel şirketler tarafından da denenmeye başlanan esnek çalışma sistemi de OVP’de yer alan konu başlıklarından biri oldu. Peki, yeni sistem ne zaman ve nasıl uygulanacak? İşte konuya dair merak edilenler…
ÇALIŞMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK
Edinilen bilgilere göre yeni OVP kapsamında sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek. Yanı sıra prim tabanı ve tahsilatı ile yeni çalışma şekillerine uyum artırılacak.
Yapılan açıklamalara göre 2025- 2027 dönemini kapsayan OVP çerçevesinde sosyal güvenlik sisteminin fiili ve yasal kapsamı genişletilecek. Kapsam dışında kalan grupların sisteme girişlerinin yapılabilmesi için ise farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik özel uygulamalar geliştirilecek.
TARİH BELLİ OLDU
Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini artırmak başta olmak üzere pek çok amaç doğrultusunda hayata geçirilecek olan esnek çalışma sistemi ile ilgili tarih açıklaması da yapıldı. OVP üzerinden yapılmış olan açıklamaya göre 2025 yılının 2’nci çeyreğinde sosyal güvenlik mevzuatı değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma saatlerine uyumlu hale getirilecek.
Kısmi ve geçici süreli ve uzaktan çalışma ile 2025 yılının 12’inci çeyreğinde iş dünyasının talepleri ve iş- özel yaşam dengesi göz önünde bulundurularak mevzuat düzenlemeleri yapılacak. İş Kanunu’nu dahilinde yer alan sosyal taraflar ile ortaklaşa yürütülecek olan süreçte ikincil mevzuat çalışmaları ile iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.