Gündem

Sene sonu enflasyon tahmini değişti! Emekli maaşları nasıl etkilenecek?

Yeni OVP’de enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilmiş olduğu görüldü. Bunun üzerine emekli maaşlarına yapılacak zammın hangi oranda olacağı merak edilmeye başlandı. İşte yeni OVP’nin detayları ve olası emekli maaşı zammı…

Emekli maaşları yüksek enflasyon karşısında günden güne erirken milyonları ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025- 2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program hedeflerini açıkladı.

Açıklanan yeni OVP’nin temel amacının enflasyonu düşürmek olduğu belirtilirken programda yer alan enflasyon tahminleri dikkat çekti. Enflasyon beklentisinin yeni program dahilinde yukarı yönlü olarak revize edilmiş olduğu görülürken bu durumun emekli maaşlarını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. İşte yaşanan son gelişmelere dair ayrıntılar…

ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilmiş olan basın toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da katılmıştı. Yetkililer tarafından kamuoyu ile paylaşılmış olan yeni OVP kapsamında enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmiş olduğu bildirilmişti.

Paylaşılan yeni OVP’de sene sonu enflasyon hedefinin yüzde 41,5’e yükseltilmiş olduğu görüldü. 2025 yılı enflasyon hedefi yüzde 15,2’den yüzde 17,5’e, 2026 yılı enflasyon hedefi ise yüzde 8,5’ten yüzde 9,7’ye yükseltildi.

Enflasyon hedeflerinin yanı sıra büyüme oranlarında da yeni program dahilinde değişikliğe gidilmiş olduğu görüldü. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2024 yılında bölgemizde artan gerilimlerin etkisi ile büyümenin yüzde 3,5 oranında gerçekleşmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Enflasyon beklentilerinde değişikliklerin yaşanması, gözlerin olası emekli maaşı zammına çevrilmesine yol açtı. Uzmanlara göre sene sonu enflasyonu Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik tahmini çerçevesinde gerçekleşirse SSK ve Bağ- KUR emeklilerine yüzde 10,63 oranında zam yapılacak. Enflasyonun yüzde 40 seviyesinde gerçekleşmesi halinde ise zam farkı yüzde 12,24 olarak uygulanacak. Son olarak enflasyon üst beklenti seviyesi olan yüzde 42 civarında açıklanırsa da bu kez zam oranı yüzde 13,85 olarak kayda geçecek.