Ekonomi

Borsa ve altın yatırımcıları dikkat! Uzman isim ‘Yeni OVP’ diyerek açıkladı

Birikimlerini borsada ya da altında değerlendirmek isteyenler için işin uzmanından önemli açıklamalar geldi. Şu an için bir baskının söz konusu olduğunu belirten uzman isim, bunun nedenlerini ve gelecek tahminlerini paylaştı. İşte ayrıntılar…

Uzun süredir sert düzeltmeler ile gündemden düşmeyen Borsa İstanbul’da bu hafta itibari ile birtakım değişiklikler gözlenmeye başlandı. Yön değiştiren borsada endeks 10 bin puan seviyesine kadar yükselirken bu durumun kalıcı olmaması yatırımcıların kafalarını karıştırdı.

Borsanın yanı sıra dolarda ve altında gözlenen dalgalanmalar da yatırımcıların ve potansiyel yatırımcıların takibine takıldı. 34 TL’den işlem gören dolar kuru bu hafta 33 TL 80 kuruş seviyesine kadar gerilerken altında ise gözler Amerika’nın ağustos ayı tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Söz konusu verinin açıklanmasının ardından altında nasıl değişikliklerin olacağı merak edilirken işin uzmanından piyasalara yönelik birtakım değerlendirmeler geldi. Milliyet’e konuşan Ekonomist Tuğba Ekin, sene sonuna kadar sert hareketler görülmesinin normal karşılanması gerektiğini vurguladı.

BORSAYI DEĞERLENDİRDİ

Borsa yatırımcılarını ilgilendiren açıklamalarda bulunan Ekonomist Tuğba Ekin, tepki alımlarının gelmeye başladığını ifade etti. Hafta başında açıklanan ağustos ayı enflasyon verilerinin hem aylık hem de yıllık bazda olumlu seviyelerde olmasına dikkat çeken Ekin, “Kısacası beklentilerin fiyatlanması ve güçlü destek seviyesine gelinmiş olması yükseliş getirdi” ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul’a 10 bin puan seviyesinin üzeri için tam bir kalıcılığın henüz sağlanmamış olduğunu belirten Ekin, OVP’nin etkilerine de dikkat çekti. Yeni OVP’de birtakım revizasyonların söz konusu olduğunu belirten Ekin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Büyüme tahminleri yarım puan azalırken enflasyon beklentilerinde ise yukarı yönlü beklentiler dikkat çekti. OVP’de TÜFE tahmini yüzde 41,5 ile üst seviyeye çekildi. Eski OVP’de bu oran yüzde 33’tü. Önümüzdeki günlerde yeni OVP rakamlarının yansımalarını borsada görebiliriz.”

ALTIN YATIRIMCILARINI UYARDI

Borsanın ardından altın piyasası ile ilgili de konuşan Ekin, “Sene sonuna kadar sert hareketler görebiliriz” diyerek yatırımcıları uyardı. Bu tespitini FED’in faiz indirimine gideceğine kesin gözü ile bakılmasına bağlayan Ekin, alım fırsatları ile ilgili ise şunları söyledi: “Dolar endeksinin yeniden 101 seviyesi üzerinde tutunma çabası içerisinde olması, verilerin akışı ve yapılacak açıklamalar doğrultusunda yukarı yönlü hareket etmesi altın fiyatlarında geri çekilme getirebilir. Bu durum da alım fırsatı oluşturabilir.”