Gündem

Emeklilik başvurusu yapacaklar dikkat! SGK uzmanı ‘düşük maaş’ riski ile ilgili konuştu

Gelecek sene emekli olacak olanların bu sene emekli olanlardan daha düşük maaş alacakları iddiaları yükselirken uzman isimden konuya yönelik önemli bir açıklama geldi. İşte ayrıntılar…

Son haftalarda emeklileri ve emekli adaylarını tedirgin edecek birtakım iddialar üzerinden açıklamalar yapılmaya başlandı. Söz konusu iddialara göre emeklilik dilekçesini 2025 yılında verenler, 2024 yılında verenlere göre yüzde 30 oranında daha düşük maaş alacak. Bu iddianın gerçeği yansıtıp yansıtmadığı milyonlarca emekli tarafından merak edildi.

Emekli maaşlarının gelecek yıl düşeceği iddiası gündemin en tartışmalı konu başlıklarından biri olmaya devam ederken SGK uzmanından konuya yönelik açıklamalar geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, ‘Bu düşük bir ihtimal’ diyerek önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte ayrıntılar…

EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞECEK Mİ?

Kamuoyunda çıkan haberlere göre 2025 yılında emekli maaşları yüzde 30 ila yüzde 35 aralığında düşebilir. Bu iddia ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, “Söylentilerin olabilmesi için aylık bağlama oranlarının 2025 yılında yüzde 30 aşağı düşürülmesi demek. Bu çalışmanın olacağını ben düşünmüyorum, bunun gerçekleşmesi çok zor bir ihtimal.”

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILMALI?

Gündemden düşmeyen ‘düşük maaş riski’ temalı haberlerin ardından emeklilik başvurularını ne zaman yapmaları gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayan pek çok kişi, konuya yönelik araştırmalarda bulunmaya başladı. Uzman Konar, bu konuya da bir açıklık getirdi.

Emeklilik dilekçesi vermeyi düşünen adaylar için “2024 yılının son ayına kadar beklesinler” ifadelerini kullanan Konar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yüzde 30 dediğim oran çok büyük bir oran. Şu anda asgari ücretten emekli olanların aylık bağlama oranları yüzde 48 civarında.”

“Yüzde 30 aylık bağlama oranının düşeceğini tahmin etmiyorum” diyen Konar, bunun ile ilgili herhangi bir çalışmanın da olmadığını ifade etti. Konar, durum ile ilgili son olarak şunları söyledi: “Şayet böyle bir çalışma başlarsa 2025 yılında emekli olacak olan vatandaşlarımız 2024’ün 12’nci ayına kadar beklemelerini tavsiye ediyorum. Bu çalışma başladığında ise 2024’ün son ayında müracaat edebilirler.”