Gündem

OVP enflasyon beklentisi değişti: Memur ne kadar zam alacak?

Yeni Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Söz konusu program kapsamında sene sonu enflasyon beklentisinin değiştiği görüldü. Bunun üzerine memur maaşı zam hesabında da birtakım değişiklikler yaşandı. İşte ayrıntılar…

Orta Vadeli Program açıklamasının yapılmasının ardından programın detayları araştırılmaya başlandı. Program dahilinde Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon beklentisinin değiştiği görülürken bu durum memur maaşı zam hesabında da güncellemeye gidilmesine yol açtı.

Enflasyona ve toplu sözleşme zammına bağlı olarak maaş artışı yaşayan memurlar, yeni Orta Vadeli Program’ın detaylarını araştırmaya başladı. Peki, yeni program dahilinde memurlara ne kadarlık bir maaş artışının yapılması bekleniyor? İşte konuya dair son gelişmeler…

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025- 2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı kamuoyu ile paylaştı. Daha önce Merkez Bankası tarafından yüzde 38 olarak duyurulmuş olan sene sonu enflasyon tahmini, yeni program dahilinde yüze 41,5’e yükseltildi. Önceki OVP’de ise bu tahmin yüzde 33 seviyesindeydi.

MAAŞLAR HANGİ ORANDA ZAMLANACAK?

2025- 2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın açıklanmasının ardından sene sonu enflasyon tahmini de yüzde 41,5 olarak kayda geçti. Bu tahminin ardından yeni dönem maaş zamlarının hangi oranda olacağı merak edildi.

Sene sonu enflasyonunun OVP’de yer alan tahmin doğrultusunda (yüzde 41,5) gerçekleşmesi halinde Ocak 2025 tarihinde memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 9,21 oranında zam yapılacak. SSK ve Bağ- KUR emeklilerine ise yüzde 13,35 oranında zam yapılacak.

Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ- KUR emeklileri sene sonunda gerçekleşecek olan enflasyona bağlı olarak zam alacak.  Senelik enflasyon yüzde 37,3’ün altında kalırsa memur maaşlarına yalnızca yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılacak. Enflasyonun yüzde 38’e ulaşması halinde ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahilinde memurlara toplamda yüzde 6,62 oranında zam yapılacak. Bunlar elbette ki mevcut veriler ve tahminler doğrultusunda yapılan hesaplar olarak karşımıza çıkıyor. Esas artış oranı 3 Ocak tarihinde açıklanacak olan aralık ayı enflasyon verisine bağlı olarak kamuoyu ile paylaşılacak.