En düşük emekli maaşı hesabında yeni gelişme: 15 bin TL olacak

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından emeklileri yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı. Uzman isim maaş hesabını paylaşarak en düşük emekli aylığının ulaşabileceği seviyeyi açıkladı. İşte ayrıntılar…

Son yılların en büyük problemlerinden biri olarak görülen düşük emekli maaşları, bu yıl da gündemden düşmedi. Senenin başından bu yana gündemin en çok tartışılan konu başlıklarından olmaya devam eden emekli maaşları, milyonlarca kişi tarafından yakın takip altına alındı.

Son olarak temmuz ayında zamlanan emekli maaşlarının günümüz ekonomik şartları karşısında yetersiz kaldığı herkesçe görülürken gözler Oca 2025 dönemine çevrildi. Açıklanan enflasyon rakamlarına ek bir refah payının yansıtılıp yansıtılmayacağı merak konusu olurken uzman isimden güncel bir hesap geldi. Ekonomist Muhammet Bayram son verileri ve enflasyon tahminlerini göz önünde bulundurarak Ocak 2025’ten itibaren uygulanacak en düşük emekli maaşı tutarını açıkladı. İşte ayrıntılar…

YENİ VERİLER KAYDA GEÇTİ

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren maaş zammı hesapları son günlerde sık sık gündeme gelmeye başladı. Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 2,47 olarak açıklanan ağustos ayı enflasyonundan sonra uzmanların hesapları hızlandı.

Senelik enflasyon ağustos ayında yüzde 51,97 olarak gerçekleşmiş, Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon beklenti aralığı ise yüzde 34- 42 olarak kayda geçmişti. Tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda emekliye ocak ayında yüzde 15 oranında bir zam yapılmasının kuvvetli bir ihtimal olduğunu belirten Ekonomist Muhammet Bayram, refah payı için ise şu an için olumsuz bir görüşe sahip olduğunu vurguladı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI HESABI

En düşük emekli maaşı son olarak temmuz ayının başında güncellenmiş ve 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Emekliler her ne kadar ek zam taleplerini dile getirmişseler de zam dönemi için Ocak 2025 işaret edilmişti.

Gelinen noktada yüzde 15’lik bir maaş artışı ihtimalini kuvvetli gören Ekonomist Muhammet Bayram, bu tahmini gerçekleşirse en düşük emekli maaşının 14 bin 345 TL’ye yükseleceğini ifade etti. Bazı uzmanlara göre ise yüzde 15’lik enflasyon farkına ek yüzde 5’lik bir refah payı uygulanabilir. Bu durumda emekli maaşlarına yüzde 20 oranında zam yapılır ve en düşük emekli maaşı 15 bin TL’ye yükselir.

Exit mobile version