Ekonomi

Dolar kahini Selçuk Geçer’den uyarı: ‘Freni patlamış kamyon gibi’

Piyasalarla, özellikle de dolar ile ilgili sık sık değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Selçuk Geçer, son olarak faiz indirimi beklentisi ile ilgili konuştu. İndirimin yapılması halinde dolarda baskının artacağını belirten Geçer, öngörüleri ile dikkat çekti.

Son dönemlerde hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde büyük bir sorun haline gelen yüksek enflasyon, piyasalarda da hareketliliğe yol açtı. Enflasyon ile mücadele kapsamında özellikle Amerika’nın aldığı kararlar küresel çapta etkili olurken döviz kurlarında da dalgalı hareketler kaydedildi.

Bir süredir yukarı yönlü hareketleri ile rekor üstüne rekor kıran döviz kurları, eylül ayına girilmesi ile birlikte birçok kişi tarafından yakın takip altına alındı. Aylardır Amerika Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz indirimi kararını açıklayacağı öngörüleri gündemden düşmezken bu beklenti hali dolarda hareketliliğe yol açtı.

Dolar kuru bugün 34 TL seviyesine dayanmışken ekonomistler de olası tablolar ile ilgili görüşlerini bildirmeye başladı. Bu noktada tespitleri ile öne çıkan isimlerden biri de Ekonomist Selçuk Geçer oldu. Bir süredir dolarda ciddi bir baskının söz konusu olduğunu vurgulayan Geçer, eylül ayında döviz kurunu nelerin beklediği ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulundu. İşte ayrıntılar…

UYARILARI DİKKAT ÇEKTİ

Haftalarca 32 TL seviyesinden işlem gören dolar kuru, faiz indirimi beklentilerinin artması ile birlikte 34 TL seviyesine dayandı. Dolarda yükselişin devam edip etmeyeceği merak edilirken Selçuk Geçer’den dikkat çeken açıklamalar geldi.

FED faiz kararının ve Amerika’nın tutumunun piyasalar üzerine etkili olduğuna dikkat çeken Geçer, YouTube kanalı üzerinden görüşlerini paylaştı. Dolar için ‘Freni patlamış kamyon gibi’ benzetmesinde bulunan Geçer, doların gerçek değerinin 60 TL’nin üzerinde olduğunu ancak baskı sebebi ile 34 TL seviyesinde kaldığını vurguladı.

Selçuk Geçer’e göre Amerika Merkez Bankası yüzde 0,25’lik bir faiz indirimi kararına imza atarsa piyasada yeni bir satış baskısı oluşabilir. “Son birkaç ayda dalgalı bir seyir izlesek de tünelin sonunda ışık görünüyor” diyen Geçer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ekranda 33 TL görünse bile mal alıp satabilmek için doğru bir döviz kuru hesaplaması yapmak zorundalar.”

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Selçuk Geçer’in ve diğer uzman isimlerin dikkat çektikleri FED faiz kararı 18 Eylül 2024 saat 21:00’de açıklanacak. Karar sonrasında dolar kurunda ne gibi değişikliklerin olacağı, FED’in gerçekten faiz indirimine gidip gitmeyeceği merak ediliyor.