TCMB Başkan Yardımcısı Karahan konuştu: ‘Son çeyrek’ detayı dikkat çekti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Reuters’a konuştu. Para politikasının sonuç vermeye başladığını belirten Karahan’ın açıklamaları ekonomi gündemine bomba gibi düştü. İşte ayrıntılar…

Yüksek enflasyon ile mücadele kapsamında vermiş olduğu faiz kararları sebebi ile önemli bir göreve sahip olan Merkez Bankası, milyonlarca kişi tarafından yakın takip altına alındı. Son olarak senenin üçüncü enflasyon raporunu açıklayan bankanın sene sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak kayda geçerken bir gelişme daha yaşandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, mevcut durum ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Reuters’a röportaj veren Karahan, para politikasının sonuç vermeye başladığını vurguladı. İşte Karahan’ın dikkat çeken açıklamalarına dair ayrıntılar…

MALİYE POLİTİKASININ DESTEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Reuters’a konuşan TCMB Başkanı Hatice Karahan, ülkemizin mali görünümünün enflasyon yörüngesini şekillendirme noktasında kritik bir role sahip olduğunu belirtti. Para politikasının gecikmeli etkiler ile de olsa sonuç vermeye başlamış olduğunu belirten Karahan, bu süreçte maliye politikasının güçlü desteğine önem verdiklerini ifade etti.

Fiyat istikrarının sağlanabilmesi için enflasyondaki düşüş sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini vurgulayan Karahan, burada Orta Vadeli Program ile bir yol haritasının ortaya konulacağını ifade etti. Yanı sıra aylık enflasyonun ana eğilimde bir zayıflama olduğunu belirten Karahan, bu düşüş eğiliminin devam etmesinin hedeflenen dezenflasyon politikası açısından kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Son dönemlerde ana eğilimi yükselten bazı kalemlerin senenin son çeyreğinde düşüş eğilimine girmelerinin beklendiğini belirten Karahan, ekonomi gündemini hareketlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 yılı aşkın süre önce atanmış olan Hatice Karahan, ülkemizin daha ortodoks bir politikanın izlenmesine yönelik yapmış olduğu girişimlerin en önemli mimarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNLERİ

Dezenflasyon sürecinin oldukça iyi yönetilmesi gerektiği şu dönemde, bu sürecin sıkı para politikalarının devreye girmesi ile birlikte başladığını söylemek mümkün. Fakat mevcut verilere bakıldığında bir defaya mahsus olan etkiler sebebi ile aylık enflasyonun 2024 yılının başından bu yana dalgalı grafikler ile kayda geçtiği görülüyor. Merkez Bankası’nın tahminlerine göre ise enflasyon bu yılın sonunda yüzde 38, 2025 yılının sonuna yüzde 14 ve 2026 yılının sonunda ise yüzde 9 olarak hesaplanabilir.

Exit mobile version