Ekonomi

2024 Ağustos kira artış oranı hesaplandı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kiracılar da harekete geçti. Bu ay içerisinde yapılabilecek azami kira zammı oranı merak konusu oldu. İşte güncel hesaplara dair ayrıntılar…

Enflasyon rakamlarının rekor seviyelere ulaşması, gündelik hayat şartlarının da ağırlaşmasına yol açtı. Enflasyona bağlı olarak artan maliyetlerin altında kalkamayan hizmet sağlayıcılar hem ürünlerine hem de hizmetlerine yüksek oranlarda zamlar yapmaya başladı.

Bugün başta gıda olmak üzere birçok hizmet alanında rekor seviyelerde zamlar ile karşılaşılırken bu süreç nerede ise tüm vatandaşların bütçelerinde deprem etkisi yarattı. Kazandıkları ile ay sonlarını göremeyen hatta nakit paraya dahi hasret kalan vatandaşlar, özellikle durmadan yükselen kira fiyatlarından dert yandı.

Pandemiden sonra ağırlaşan ekonomik şartlardan ötürü kira fiyatları bir anda yükselmiş ve hükümet yetkilileri de tüketicileri koruyabilmek adına kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlandırmıştı. Söz konusu sınır yalnızca konut kiraları için geçerli olmuş ve uzun bir süre kiracılara rahat bir nefes aldırmıştı. Ancak uygulama bu yılın temmuz ayında son buldu ve kira artış oranlarının yeniden enflasyon rakamları doğrultusunda belirlenmesine karar verildi.

Kiracılar temmuz ayından sonra açıklanacak enflasyon rakamlarını ve dolayısı ile kira artış oranlarını merak ederlerken beklenen haber geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından güncel kira artış oranı da hesaplandı. İşte ayrıntılar…

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu bu sabah saatlerinde ağustos ayına ilişkin hesaplamış olduğu enflasyon rakamlarını açıkladı. Ağustos ayında enflasyonun yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşmiş olduğu öğrenilirken kira artış oranı da kamuoyu ile paylaşıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre ağustos ayı enflasyon verisi ile birlikte konut ve iş yerlerine uygulanacak olan tavan zam oranı yüzde 64,91 olarak kayda geçti.

ÖRNEK KİRA HESABI

Açıklanan yeni veriye göre mevcutta kira için 10 bin T L ödeyen bir kişi, sözleşmesinin yenilenmesi halinde 16 bin 491 TL ödemeye başlayacak. Konut/ iş yeri sahibi bu tutarın üzerinde bir artış yapamayacak.