SGK başuzmanından dikkat çeken açıklama: Emekli maaşlarının artırılması gerek

Emekli maaşlarının son derece düşük bulunduğu şu günlerde Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’tan dikkat çeken bir açıklama geldi. Maaşlarda artışa gidilmesi gerektiğini belirten Karakaş’ın sözleri emeklileri umutlandırdı. İşte ayrıntılar…

Emekli maaşlarının geçim dertlerinin çözülmesine müsaade etmeyecek seviyelerde olması, 16 milyonu aşkın emekliyi ve ailelerini köşeye sıkıştırdı. Kira, fatura, gıda ve daha pek çok kategori altında oluşan giderlerini karşılayamayacak duruma gelen emekliler, hükümet yetkililerine seslendi. Maaşlarının bir an önce yükseltilmesini talep eden emekliler için zam dönemi Ocak 2025 olarak açıklanırken uzmanlardan da mevcut duruma yönelik birtakım değerlendirmeler geldi.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kapsamında ilerleyen önemlerde emeklilere SGK haricinde de maaş alma hakkının tanınacağı konuşulurken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’tan önemli bir açıklama geldi. Emeklilik sistemi dahilinde kitaba sığmayacak kadar çok problemin olduğunu belirten Karakaş, sözleri ile dikkat çekti.

SOSYAL GÜVENLİK HEDEFLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sosyal güvenlik başuzmanı olmasının yanı sıra aynı zamanda aynı zamanda gazetelerde de bir köşesi bulunan İsa Karakaş, son olarak Türkiye’deki yazısı ile dikkat çekti. Konuşulan yeni emekli sistemine de değinen Karakaş, şu ifadeleri kullandı: “Hükümet ve SGK’nın çalışma ve raporlarında sosyal güvenlik ile ilgili yer alan hedefler arasında; emeklilik sisteminden erken çıkışı önlemek ve sistemden ortalama çıkış yaşının yükseltilmesi için sigortalıların çalışmasını teşvik etmek amacı ile emeklilik parametrelerinin gözden geçirilmesi öngörülmektedir.”

‘EMEKLİ AYLIĞI ARTMALI’

Emekli aylıklarının hesabında kullanılan parametrelerin istihdamda kalmayı teşvik edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Karakaş, yanı sıra ilgili parametreler doğrultusunda emekli aylığının artırılmasının da önemli olduğunu ifade etti.

EYT yasası öncesinde Sosyal Güvenli Kurumu’nun 2022 Aralık dönemi için hesaplamış olduğu aktif/ pasif oranının 2,01 olduğunu hatırlatan Karakaş, güncel durum ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı: “2024 yılının sonuna doğru bu oranın 1,5 seviyelerinin altına doğru gerilemesi söz konusu olacaktır. Dolayısı ile de öngörülen tedbirler kapsamında açıkladığımız şekilde düzenleme yapılması halinde; mezkur oranların daha da bozulmasının önüne geçilmesi, aktif/ pasif dengesinin iyileşmesi ve sigortalıların da ‘Çalıştıkça emekli maaşım azalacak mı?’ endişelerinin ortadan kalkması söz konusu olacaktır.”

Exit mobile version