Emekli maaşı zammına yönelik 4 farklı senaryo! Yüzde 19’u aşabilir

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı 2025 Ocak zammındayken şimdiden artış oranlarına yönelik 4 ayı senaryo ortaya çıktı. Peki, emekli maaşları yeni yılda hangi oranda artacak? İşte konuya dair son gelişmeler…

Mevcut ekonomik koşullar karşısında oldukça zorlanan emekli vatandaşlar, son dönemlerde gündemden düşmemeye başladı. Emeklilerin geçim dertlerinin hat safhaya ulaştığı şu günlerde yeni yıl öncesi ek zam talebi de karşılık bulmazken milyonlarca kişi olası maaş artışı hesaplarını yakın takip altına aldı.

Gerek Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahminleri gerek ise de analistlerin öngörüleri doğrultusunda hesaplanmış olan olası maaş artışları, bugün de gündemin en dikkat çeken haberleri arasında yer aldı. Peki, emekli maaşları hangi oranda artacak? 2025 Ocak’ta emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? İşte konuya dair merak edilenler…

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNE GÖRE ARTIŞ ORANI HESABI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası geçtiğimiz haftalarda senenin üçüncü enflasyon raporunu paylaşmıştı. Söz konusu raporda 2024 enflasyon tahmin aralığı yüzde 34- 42 olarak yer alırken ortalama tahmin ise yüzde 38 olarak kayda geçmişti.

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinden yola çıkarak 2025 Ocak emekli maaşı artış oranını hesaplayan uzmanlar, SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin yeni yılda yüzde 10,64 oranında maaş artışı yaşayabileceklerini bildirdi. Enflasyonun yüzde 42’lik azami tahmin seviyesinde gerçekleşmesi halinde ise maaş artış oranı yüzde 13,84’e kadar yükselebilir.

EMEKLİ MAAŞI OLASI ARTIŞ ORANLARI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarına göre de maaş artış oranını hesaplayan uzmanlar, burada da yüzde 14,89’luk tahminleri ile dikkat çekti.

Merkez Bankası’nın yanı sıra Reuters anketinin sonuçlarına göre de maaş artış oranını hesaplayan analistler, yüzde 42,95’lik sene sonu enflasyon tahminini baz aldı. Buna göre enflasyon Reuters anketinin sonuçları doğrultusunda gerçekleşirse emekli maaşlarına yeni yılda yüzde 14,60 oranında zam yapılacak.

Tüm bunların dışında AA Finans’ın anket sonuçlarını da gözden kaçırmayan ekonomistler, bu ankete göre emekli maaşlarına yüzde 14,52 oranında zam yapılabileceğini ifade etti.

Finansal Kurumlar Birliği anketinin sonuçlarına göre sene sonunda enflasyon yüzde 49,39 olarak hesaplanabilir. En yüksek enflasyon tahminin gerçekleşmesi halinde ise emekli maaşlarına yüzde 19,77 oranında zam yapılabilir.

Exit mobile version