EYT’lilerden sonra sıra memurlara geldi! Maaş farkı şoke edecek

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler) için yapılan düzenlemelerin ardından bu kez de memurların sorunları gündeme gelmeye başladı. Eski- yeni memur ayrımının ciddi bir maaş farkına yol açtığı öğrenildi. İşte konuya dair ayrıntılar…

1999 yılında yürürlüğe girmiş olan bir sigorta kanunu kapsamında milyonlarca vatandaş yaş şartına takılmış ve diğer şartları sağlıyor olmalarına rağmen senelerce emekli olamamıştı. ‘EYT’liler’ olarak adlandırılan bu grubun sorunları Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan yasa ile çözüme kavuşturulurken bu kez de memurlar ile ilgili sıkıntılar gündeme gelmeye başladı.

Memurlar arasında ‘eski- yeni’ ayrımının olduğunu ve buna bağlı olarak da emekli maaşları arasında ciddi farkların hesaplandığını belirtilirken BirGün’de yer alan bir haber dikkat çekti.

MEMUR AYRIMCILIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Emeklilik sistemi ile ilgili yeni bir yazı kaleme alan BirGün’den Aziz Çelik, söz konusu yazısında memur ayrımcılığına dikkat çekti. Anayasa’nın 128’inci maddesine göre; devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmek ile yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asil ve sürekli görevlerin memurlar ve diğer kamu görevlileri tarafından yürütüldüğünü belirten Çelik, bundan yola çıkarak Anayasa’da eski- yeni memur ayrımının olmadığının altını çizdi. Ek olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesine de dikkat çeken Çelik, orada da eski- yeni memur ayrımının olmadığını belirtti.

4 milyona yakın memur ve kamu görevlisinin bulunduğunu belirten Çelik, bu kişilerin görev tanımlarının işe giriş tarihlerine göre değişmediğini hatırlattı. Ancak işe giriş tarihinden ötürü emeklilik noktasında ciddi farklılıkların oluştuğunu belirten Çelik, söz konusu yazısında şu ifadelere yer verdi: “Konu sosyal güvenlik ve emeklilik olunca 5510 sayılı Kanun eski ve yeni memurlar arasında devasa ayrımcılıklar yapıyor. Kanuna göre Ekim 2008 sonrasında memur olarak sigortalı olanlar ‘yeni memur’, Ekim 2008 öncesinde memur olarak sigortalı olanlara ise ‘eski memur’ olarak kabul ediliyor.”

MAAŞ FARKINA DEĞİNDİ

Söz konusu 5510 sayılı Kanun’da eski- yeni memur kavramlarının açıkça belirtilmediğini ifade eden Çelik, konu emekliliğe gelince ise işlerin değiştiğini vurguladı. Ekim 2008 sonrasında ilk kez memur olarak sigortalı olan kişilerin veyahut da 2008 yılı öncesinde SSK ya da Bağ- KUR gibi farklı sigorta kolları kapsamında çalışım ilgili tarihten sonra ilk memur olarak işe başlayanların yaşlılık aylığı açısından büyük hak kayıplarına uğrayacaklarını ileri süren Çelik, “2008 sonrası memurların emekli aylıklarındaki gerileme, onları şoke edecek düzeyde olacak” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version