Dernek başkanından yeni emeklilik sistemi önerisi: ‘Gösterge’ detayı dikkat çekti

Emeklilik sisteminin değişeceğinin duyurulmasının ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler birtakım açıklamalarda bulunmuştu. ‘Bakanlık çalışıyor’ ifadelerini kullanan Güler’in ardından emekliler derneği başkanından konuya ilişkin önemli açıklamalar geldi. İşte ayrıntılar…

Yeni yılda emekli maaşlarını doğrudan etkileyecek sistem değişikliklerinin yapılmasının planlandığı duyurulmuştu. Bu konu ile ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumu’nun çalışan nüfusunun azalacağını gösteren verilerinin de etkili olduğu tahmin edilirken AK Pati Grup Başkanı Abdullah Güler yeni sistem için çalışmaların başladığını bildirmişti.

AK Partili Güler’in açıklamalarının ardından Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün’den yeni emeklilik sistemine dair birtakım öneriler geldi. İşte Ergün’ün dikkat çeken açıklamalarına dair ayrıntılar…

“AĞLAYAN EMEKLİLİĞİ TOPLULUĞU OLMAMALI”

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, son gelişmeleri değerlendirdi. Mevcut sisteme göre 2 çalışana karşılık 1 emeklinin dahi düşmediğini belirten Ergün, bu noktada önemli kararların alınması gerektiğini vurguladı. “Öyle önemli kararlar alınmalı ki ağlayan emekli topluluğu değil, ‘Benim hakkım buymuş’ iyen bir emekli topluluğu oluşmalı” diyen Ergün, eskiden 25 yıl çalışana yüzde 70 oranında maaş bağlandığını da hatırlattı.

Şu an emekli maaşı bağlama oranının yüzde 35’e kadar düştüğünü belirten Ergün, yeni sistem hazırlığında mutlaka bu konuda bilgi ve beceri sahibi olan kişiler ve kuruluşlar ile aynı masada oturulması gerektiğini ifade etti.

KÖK AYLIKLARA DİKKAT ÇEKTİ

Çok çalışanın çok kazanmasını hedefleyen yeni emeklilik sistemi dahilinde kök aylıklara da dikkat çeken Ergün, 2008 sonrası emeklilerinin kök aylıklarında ciddi kayıpların yaşandığını belirtti. ‘Taban maaş ödemesi’ uygulamasının sistemi bozduğunu, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı yüksek olan emeklileri mağdur ettiğini belirten Ergün, bu sebep ile yeni bir aylık hesaplama sisteminin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

2000 yılından sonra emekliliği hak etmiş olanlar için de bazı hak kayıplarının söz konusu olduğunu belirten Ergün, bu durumun da bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini savundu. Tek bir sistem üzerinden olacak şekilde emekli aylıklarının intibak kuralları göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanması gerektiğini belirten Ergün, “İntibak bir zam eğil, eşitliği sağlayan bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında göstergeye de dikkat çeken Ergün, 2000 yılı öncesinde uygulanan gösterge sisteminin devam ettirilmesi gerektiğini, böylelikle de bugünkü eşitsizliklerin ve kök aylıklardaki kayıpların giderilebileceğini savundu.

Exit mobile version