Gündem

2025 Ocak memur ve memur emeklisi maaş hesabı: 43 bin TL’yi aşacak!

2025 Ocak’ta memur ve memur emeklilerinin maaşlarına hangi oranda zam yapılacağı merak konusu oldu. Enflasyon verilerine göre belirlenecek olan zam oranlarının açıklanmasına az bir zaman kala, ekonomistlerden bazı tahminler geldi. İşte güncel maaş artışı tahminlerine dair ayrıntılar…

Asgari ücretlilerin ve emeklilerin ardından memurların da geçim dertleri artmaya başladı. Son olarak Temmuz 2024 tarihinde maaş zammı alan memurlar söz konusu artışın enflasyon karşısında hızla eridiğini belirtti.

Alım gücü düşen memurlar yeni dönem maaş artışlarının hangi oranda olacağını merak ederlerken ekonomistlerin tahminleri ortaya çıktı. Yapılan enflasyon beklenti anketlerinin sonuçlarını baz alan uzmanlar, olası maaş artış oranlarını hesapladı. İşte ayrıntılar…

REUTERS’TAN ENFLASYON TAHMİNİ

9 ekonomistin katılımı ile yeni bir anket gerçekleştiren Reuters, sene sonu enflasyon beklentisini kamuoyu ile paylaştı. Reuters 9 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirmiş olduğu beklenti anketinin sonuçlarına göre sene sonu enflasyon tahminini yüzde 42,95 olarak paylaştı.

Reuters anketine katılına ekonomistlerin sene sonu enflasyon tahminleri doğru çıkarsa, senenin ikinci 6 ayı için hesaplanan enflasyon yüzde 14,60 olacak. Memur ve memur emeklileri de bu orana bağlı olarak yüzde 4,18 oranında enflasyon farkı alacak. Yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı ile birlikte memurlara ve memur emeklilerine toplamda yüzde 10,43 oranında zam yapılacak. Böylelikle en düşük memur maaşı 43 bin 294 TL’ye, en düşük memur emeklisi maaşı ise 19 bin 422 TL’ye yükselecek.

FKB’NİN ENFLASYON TAHMİNİ BELLİ OLDU

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) de sene sonu enflasyon beklentisini paylaştı. İstanbul Üniversitesi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilmiş olan FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’ne göre kurumun sene sonu enflasyon beklentisi yüzde 49,39 olarak hesaplandı.

FKB’nın sene sonu enflasyon beklentisinin gerçekleşmesi halinde senenin ikinci yarısı için hesaplanan enflasyon yüzde 19,77 olacak. Enflasyon farkı ise yüzde 8,88 olarak gerçekleşecek. Böylelikle memura ve memur emeklisine toplu sözleşme zammı ile birlikte toplamda yüzde 15,41 oranında zam yapılacak. En düşük memur emeklisi maaşı 20 bin 298 TL’ye, en düşük memur maaşı ise 45 bin 247 TL’ye yükselecek.