AK Parti grup başkanı konuştu: Emeklilik sisteminde yaş ve prim şartları değişecek

Emeklilik reformu günlerdir gündemin en çok konuşulan konularından biri olmaya devam ediyor. Son olarak AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de konuya yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte Güler’in o açıklamalarına dair ayrıntılar…

Temmuz ayında 12 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olan en düşük emekli maaşı, milyonları büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştı. Enflasyonu, asgari ücretini, memur maaşlarını ve hayat pahalılığını göz önünde bulunduran emekliler maaş artışlarını düşük bulurken bu süreçte yeni emeklilik sistemi de konuşulmaya başlandı.

Emeklileri ve emeklilik şartlarını henüz sağlayacak olanları ilgilendiren yetkililer, yakın zaman içerisinde emeklilik sisteminde birtakım değişiklilerin planladığını belirtmişlerdi. Sistem değişikliğinin hangi yenilikleri kapsayacağı merak konusu olurken AK Partili yetkiliden konuya ilişkin birtakım açıklamalar geldi. Partinin Grup Başkanı Abdullah Güler prim ve yaş şartlarına dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

AVRUPA ÜLKELERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

DHA’ya açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Bu noktada dünyadaki örneklerin dikkate alınması gerektiğini de vurgulayan Güler, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları esas alırsak emeklilikte 3 tane başlık öne çıkıyor. Prim, miktarı, ödediğiniz süre ve yaş.”

Avrupa’nın gelişmiş ülkelerine bakıldığında bizim ülkemizde de olduğu gibi 40’lı, 45’li ve 50’lili yaşlarda emekliliğin görülmediğini belirten Güler, Avrupa’da emeklilik yaşının 65- 67 olduğunu ifade etti. Güler bu durumu, “Sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemli” şeklinde değerlendirdi.

“YENİ BİR SİSTEM İNŞA ETMEMİZ LAZIM”

Konuşulan yeni emeklilik sistemi ile ilgili de birtakım değerlendirmelerde bulunan Güler, dünya ortalamasına bakıldığında 3- 4 çalışana karşılık 1 emeklinin geldiğini belirtti. Ülkemizde ise güncel olarak yaklaşık 32 milyon çalışanın, 16 milyon 100 civarında ise emeklinin olduğunu belirten Güler, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yani 2 çalışana karşılık 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizlerin bu anlamda mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süresi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım.”

Exit mobile version