Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün yeni bir açıklamada bulundu. Söz konusu açıklamasında ekonomik güven endeksi hesaplarına yer veren kamu kurumu, söz konusu değerin ağustos ayında gerilemiş olduğunu gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar…
Başta enflasyon hesabı olmak üzere pek çok görevi bulunan Türkiye İstatistik Kurumu, son dönemlerde milyonlarca vatanda tarafından daha da yakından takip edilmeye başlandı. Kamu kurumunun enflasyon hesaplarını sık sık sorgulayan vatandaşlar grafiklerin iyileşip iyileşmediğini merak ederlerken bugün akışa yeni bir haber daha düştü.
Her ay olduğu gibi bu ay da ekonomik güven endeksi hesabında bulunan Türkiye İstatistik Kurumu, güncel verileri kamuoyu ile paylaştı. Söz konusu verilere göre Tüketici Güven Endeksi (TGE), ağustos ayında geriledi. İşte TÜİK’in açıklamasına dair ayrıntılar…
TÜİK EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİNİ PAYLAŞTI
Şu sıralar birçok kişi ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasını beklerken söz konusu açıklamadan önce TÜİK’ten yeni bir paylaşım geldi. Her ay olduğu gibi bu ay da ekonomik güven endeksine ilişkin hesaplamalarda bulunan kurum, kamuoyunu bilgilendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre temmuz ayında 94,4 olarak hesaplanan ekonomik güven endeksi, ağustos ayında yüzde 1,3’lük düşüş ile 93,1 seviyesine geriledi. Bir önceki aya göre bu ay yüzde 0,6 oranında artan tüketici güven endeksi ise 76,4 olarak hesaplandı. Öte yandan reel kesim yani imalat sanayi güven endeksi yüzde 0,7’li düşüş ile 98 olarak kayda geçti.
TÜİK’in paylaşımına göre hizmet sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 oranında azaldı ve 111,8 olarak hesaplandı. İnşaat sektörü güven endeksinde yüzde 1,1’lik yükseliş kayda geçti. Böylelikle ağustos ayında inşaat sektörü güven endeksi 88 olarak hesaplandı.
EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NEDİR, KAÇ OLMALI?
Ekonomik güven endeksi; kişisel mali durumları, genel ekonomiye ilişkin mevcut değerlendirmeleri, gelecek dönem beklentilerini, tasarruf eğilimlerini ve yakın gelecekteki harcamaları ölçmeyi hedefleyen önemli bir göstergedir. 0- 200 aralığında değer alabilen bu endeksin 100’den daha düşük gelmesi, genel ekonomik duruma ilişkin kötümser bir tablonun söz konusu olduğunu düşündürmektedir.