Reformun ayrıntıları ortaya çıktı! Aylık bağlama oranı değişecek, emekli çift maaş alacak

Bir süredir konuşulan emeklilik reformu, yeni yasama dönemi öncesinde bir kez daha gündeme geldi. Emeklilik reformu ile hem emeklileri hem de ülke ekonomisini ferahlatmak hedeflenirken olası düzenlemelerin detayları ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz haftalarda paylaşmış olduğu nüfus çalışması sonuçları, 2075 yılında her 3 kişiden 1’inin yaşlı olacağını gözler önüne sermişti. Buna bağlı olarak o yıllarda emeklileri finanse edecek çalışanların dahi ‘yok’ denilecek kadar az olacağı da bildirilmişti. Buna bağlı olarak emekli maaşlarının dahi riske gireceği düşünülürken hükümet mevcut sistemi değiştirmek üzere harekete geçti.

Emeklilerin geçim dertleri büyürken emeklilik reformu yeniden gündeme geldi. Sosyal güvenlik sistemi dahilinde geçilmesi beklenen yeni sistemin bazı detayları ortaya çıktı. Peki, emeklileri yeni dönemde neler bekliyor? Emeklilik sisteminde ne gibi değişiklikler yapılacak? İşte konuya dair merak edilenler…

EMEKLİLİK YAŞI OTOMATİK OLARAK AYARLANACAK

Hürriyet Gazetesi Noyan Doğan’ın haberine göre yeni emeklilik sistemi dahilinde bazı öneriler söz konusu. Sistemin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile nüfusun yaş ortalaması, çalışma çağındaki nüfus ve istihdam gibi kriterler göz önünde bulundurulacak emekli maaşlarına etki eden parametreler otomatik olarak güncellenecek.

Yeni sistem dahilinde yaşam süresi ile emekli sayısı ve çalışan sayısındaki oran göz önünde bulundurularak emeklilik kriterleri düzenlenecek yanı sıra emeklilik yaşı da otomatik olarak ayarlanacak.

AYLIK BAĞLAMA ORANI YENİDEN DÜZENLENECEK

Doğan’ın yazısına göre yeni sisteme geçilmesi ile birlikte aylık bağlama oranında da birtakım değişikliler söz konusu olacak. Bugün sigorta giriş tarihine (1999 öncesi, 2000 sonrası, 2008 sonrası) göre yüzde 28 ila yüzde 76 arasında değişen aylık bağlama oranı, sistem dahilinde yeniden düzenlenecek.

Yeni sistemde aylık bağlama oranının yanı sıra emeklilik kapsamı da değişecek. SGK şartlarının yanı sıra Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) şartları da göz önünde bulundurulacak. İşveren, işçi ve devlet katkısı ile TES’te varlık gösterenler ilgili şartları sağlamaları halinde ikinci bir maaş ya da toplu ödeme alabilecekler.

Exit mobile version