Yeni döneme hazırlık yapan TBMM’yi yoğun bir gündemin beklediği öğrenildi. Orta Vadeli Program kapsamında yapılacak olan değişikliklerin yanı sıra emekliler için de çeşitli çalışmaların yapılacağı kaydedildi. İşte söz konusu torba yasa maddelerine dair ayrıntılar…
Ekonomi gündeminin yoğun olduğu şu günlerde yeni dönemde TBMM’de görüşülecek olan konular da merak edilmeye başlandı. Özellikle geçim dertleri günden güne artan emekliler, TBMM’nin açılması ile birlikte masaya yatırılacak olan torba yasada kendilerini ilgilendiren maddelerin olup olmadığını merak ediyorlar.
Bu yılın ‘Emekli Yılı’ olarak ilan edilmiş olmasına rağmen maddi açıdan bir türlü feraha kavuşamayan emekliler, isyan bayraklarını çekmeye başladı. Her geçen gün daha da artan maddi yüklerinden ötürü maaşlarına ek bir düzenleme yapılmasını talep eden emeklilerin yetkililerden karşılık alıp alamayacakları merak edilirken yeni torba yasaya ilişkin birtakım detaylar ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre TBMM’nin yeni dönemi oldukça yoğun başlayacak. Söz konusu yoğunluk torba yasadan kaynaklanacak. İşte milyonları ilgilendiren yeni torba yasaya ilişkin ayrıntılar…
EMEKLİ MAAŞI BAĞLAMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK
1 Temmuz tarihinde kapanan TBMM, ekim ayında yeni yasama dönemine başlayacak. TBMM yetkililerinin ilk olarak torba yasa üzerine görüşmeler yapacakları tahmin edilirken toplantı konularına dair bazı detaylar ortaya çıktı.
Edinilen bilgilere göre TBMM’de yeni dönem itibari ile emeklileri yakından ilgilendiren pek çok torba yasa maddesi ele alınacak. Görüşülecek konular arasında ise ilk olarak emekli maaşı bağlama sisteminin olacağı tahmin ediliyor.
Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa emekli maaşı bağlama sistemi sadeleştirilecek. Çalışma gün sayısının emekli maaşı üzerindeki etkisi artırılacak. Böylelikle de uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen kişiler, daha yüksek emekli maaşı alabilecek.
DİĞER MADDELERİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI
TBMM’de görüşülecek olan 8 maddenin hazır olduğu öğrenildi. İlk madde emekli maaşı bağlama sistemi üzerine olacak. Sonraki maddelerin içeriklerinin ise şu şekilde olacağı tahmin ediliyor:
- Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi: İkinci bir emekli maaşı alınabilecek (BES ve SGK)
- Prim eşitliği: Esnaflar 9000 gün yerine 7200 gün prim ödeyerek 5 yıla kadar erken emekli olabilecek.
- Maaş düşüşünü önleme: 2025 yılında yaşanabilecek maaş düşüşünü önlemek amacı ile çalışmalar yapılacak.
- Çalışma günü değişikliği: Haftalık çalışma süresi 45 saatten 35- 40 saate düşürülecek.
- 3600 ek gösterge: Unvanlar arası ek gösterge farklılıkları ortadan kaldırılacak.
- Kadınlara emeklilik hakkı: Ev hanımları 3’te 1’lik prim desteği ve yıpranma hakkı kapsamında erken emekli olabilecek.
- Kamuda çalışma süresi: Esnek çalışma modelleri denenecek.