Engelli raporu hangi vergilerden muaf?

Engelli raporu, engel durumu hekim kontrolleri sonucunda kesinleşmiş olan kişiler için düzenlenir. Engel oranına bağlı olarak ilgili vatandaşlara devlet tarafından vergi indirimi/ vergi muafiyeti hakları tanınır. Peki, engelliler hangi vergileri ödemekten muaflardır? İşte konuya dair merak edilenler…

Sosyal bir devlet olmanın getirdiği yükümlülükleri birçok kurumu aracılığı ile üstlenen Türkiye Cumhuriyeti, özellikle ihtiyaç sahiplerine ve dezavantajlı gruplarda yer alan diğer vatandaşlara yardım eli uzatmaktadır.

Devletin yardımlarını esirgemediği grupların başında engelli vatandaşlar gelmektedir. Sağlık problemleri sebebi ile toplumdan uzaklaşan engelli vatandaşları sosyal hayata geri kazandırmak için onları çok çeşitli açılardan destekleyen devlet, ayrıca belirli kriterler çerçevesinde vergi muafiyeti hakkı da tanımaktadır. Peki, engelliler hangi vergilerden muaflardır? Engelli sağlık raporu ile araba alınabilir mi? İşte konuya dair ayrıntılar…

ENGELLİ VATANDAŞLAR HANGİ VERGİLERDEN MUAF?

Yürürlükte olan düzenlemelere göre engelli vatandaşlar günlük yaşamlarını devam ettirebilmek amacı ile kullandıkları her türlü araç ve ürün için KDV muafiyeti kapsamında değerlendirilirler.

ENGELLİ VATANDAŞLAR SAĞLIK RAPORLARI İLE EV ALABİLİRLER Mİ?

Engelli vatandaşların adlarına düzenlenen sağlık raporları ile indirimli olarak konut satın alıp alamayacakları merak edilmektedir.

Engelli vatandaşlar sağlık raporları ile herhangi bir indirimden yararlanarak konut sahibi olamazlar. Ancak hali hazırda konut sahibi olan engelli vatandaşlara emlak vergisi ile ilgili bazı ayrıcalıklar tanınmıştır. Yasal düzenlemeye göre üzerine konut bulunan engelli birey konut büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması halinde emlak vergisi ödemek ile yükümlü değildir. Konut hisseli olsa dahi engelli vatandaş 200 metrekareye kadar olan payı çerçevesinde emlak vergisinden muaf tutulur.

ENGELLİ VATANDAŞLARI SAĞLIK RAPORLARI İLE ARABA SATIN ALABİLİRLER Mİ?

Engelli vatandaşlar sağlık raporları ile indirimli olarak konut satın alamasalar da araba satın alabilirler. Engellilere, sağlık raporunda belirtilmiş olan engel oranına bağlı olarak ÖTV muafiyeti ve ÖTV indirimi gibi haklar tanımlanır. Engel oranı yüzde 40- 89 aralığında olanlara ÖTV indirimi ile araç satın alma hakkı tanınırken engel oranı yüzde 90’ın üzerinde olanlar araç alımlarında ÖTV’den tamamen muaflardır.

 ENGELLİ SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?

Engelli sağlık raporu sayesinde vergi ayrıcalığına sahip olmak isteyen kişilerin, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kuruluşların ilgili birimlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Exit mobile version