Evde bakım parası almak için rapor kaç olmalı?

Evde bakım parası, adından da anlaşılacağı üzere bakıma muhtaç olan kişileri ilgilendiren bir destek modelidir. Peki, evde bakım parası tüm hastalara verilir mi? Evde bakım parası başvuru şartları neler? İşte bakanlığın ilgili destek modeline dair merak edilenler…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ülkemizin sosyal bir devlet olmasının getirdiği yükümlülükleri üstlenen başlıca kurumlar arasında yer alır. 60’a yakın başlık altında ihtiyaç sahipleri ve dezavantajlı gruplarda yer alan diğer kişiler için destek modelleri geliştirmiş olan bakanlık, bu süreçte hem sağlıksal hem de maddi açıdan darda olan vatandaşları da unutmamıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bakıma ihtiyaç duyan hem sağlık hem de ekonomik açıdan bir başkasından yardım talep eden kişilere evde bakım desteği vermektedir. Peki, evde bakım desteğinden kimler, nasıl yararlanabilir? İşte söz konusu destek modeline ilişkin ayrıntılar…

EVDE BAKIM PARASI NEDİR?

‘Evde bakım maaşı’, ‘evde bakım aylığı’ isimleri ile de bilinen evde bakım parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen bir destek modelidir. Bu destek modelinden bir başkasının bakımına ihtiyaç duyan engelli vatandaşlar yararlanabilmektelerdir. Söz konusu yardım programı dahilinde ilgili kişilere her ay, düzenli olarak ödeme yapılmaktadır.

EVDE BAKIM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan evde bakım desteği almak isteyen kişilerin, ihtiyaç sahibi olmaları gerekmektedir. Hane içinde kişi başına düşen aylık ortalama geliri asgari ücretin 3’te 2’sinden az olan kişiler, bu destek modeli dahilinde ‘ihtiyaç sahibi’ olarak değerlendirilmektelerdir. Yanı sıra desteğin bağlanabilmesi için kişi adına sağlık raporunun düzenlenmiş olması ve ilgili raporda da ‘ağır engelli’, ‘tam bağımlı’ (yüzde 90 ve üzeri oranda engelli) gibi ifadelerin yer alması gerekmektedir.

EVDE BAKIM PARASI NE KADAR? 2024

Engelli bakım parası her sene olduğu gibi bu sene de çeşitli parametreler dahilinde güncellenmiştir. Temmuz ayında açıklanan 6 aylık enflasyon doğrultusunda yeniden hesaplanan evde bakım parası, 2024 yılının sonuna kadar 9 bin 77 TL olarak uygulanacaktır.

EVDE BAKIM PARASI BAŞVURUSU NEREYE, NASIL YAPILIR?

Evde bakım parası almak isteyen kişiler adına Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru oluşturulması gerekmektedir. Söz konusu başvuru, kişinin bakımından sorumlu olanlar yapabilmektelerdir.

Exit mobile version