Genel

Malulen emekli olanların maaşı düşer mi?

Malulen emeklilik hakkı bazı şartlar çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili kişilere tanınmaktadır. Peki, malulen emekli olan bir kişi diğerlerine göre daha az mı maaş alır? Kimler malullük aylığı alabilir? İşte konuya dair merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik şartları arasında prim, yaş ve sigortalılık süresi gibi kriterler bulunmaktadır. Ancak bu kriterlerin içerikleri kişinin hizmet dökümü özelinde farklı parametrelere sahiptir. Çalışma hayatı kapsamında ödenmiş olan primler, sigorta giriş tarihi ve diğer faktörler, emeklilik sürecini doğrudan etkilemektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışma hayatı kapsamında işgücünü kaybeden sigortalılara belirli kriterler çerçevesinde erken emekli olma hakkı tanımaktadır. İşgücü kaybı yaşayan kişiler ‘malulen emeklilik’ başlığı altında SGK’dan maaş alabilmektelerdir. Peki, malulen emeklilik maaşı ne kadar? Malulen emeklilik başvuru şartları neler? İşte konuya dair ayrıntılar…

MALULEN EMEKLİLİK NEDİR, ŞARTLARI NELERDİR?

Yürürlükte olan sigorta kanunu doğrultusunda çalışma hayatı aktif olarak devam ederken işgücü kaybına sebep olan bir durum yaşayan kişi, malulen emekli olma hakkına sahiptir. Meslek hastalığı ve iş kazaları, maluliyete sebebiyet vermeleri halinde malulen emeklilik hakkının doğmasına aracılık etmektedir.

Malulen emeklilik başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle malullük durumunun oluşmuş olması gerekir. İlgili sebepten veyahut da sebeplerden ötürü işgücünü yüzde 60 ve üzeri oranlarda yitirmiş olan çalışan, malulen emeklilik başvurusunda bulunabilir. Ek olarak yüzde 60’lık işgücü kaybı olan kişinin en az 10 yıllık sigortalı olması ve 1800 günlük uzun vadeli sigorta primlerinin de ödenmiş olması gerekmektedir.

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Malulen emeklilik başvurusu, çalışanın ikamet ettiği adreste bulunan SGK birimine yapılmalıdır. Malulen emeklilik talebini gösteren dilekçe ilgili birime teslim edilmelidir. Yetkililer tarafından incelenen dilekçeye yönelik olumlu görüş bildirilirse bu kez kişi Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kurumuna malullük oranının tespiti için sevk edilecektir.

MALULEN EMEKLİ MAAŞI NE KADAR? 2024

Malulen emekli olmuş olan bir kişinin, normal yollar ile emekli olmuş olan bir kişiye göre daha düşük maaş aldığı düşünülmektedir. Ancak halk arasına yaygın olan bu düşünce gerçeği yansıtmamaktadır.

Malulen emeklilikte de prim ve sigortalılık süresi şartları olduğu için kişinin alacağı maaş, SGK tarafından bu parametreler çerçevesinde hesaplanacaktır. 2024 yılı için belirlenmiş olan en düşük emekli maaşı tutarı, 12 bin 500 TL’dir.

MALULEN EMEKLİ MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Malulen emekli maaşı, yalnızca malullüğe sebep olan durumun ortadan kalkması halinde kesilebilir.