Engelli raporu almak için hangi hastaneye gidilir?

Adlarına engelli raporu düzenlenmiş olan kişilerin birçok hizmetten ayrıcalıklı olarak yararlanma hakları bulunmaktadır. Peki, engelli sağlık raporu nedir, nasıl alınır? Engelli raporu olanlar için hangi hizmetler ücretsiz? İşte konuya dair ayrıntılar…

Doğuştan veyahut da sonradan engelli olan vatandaşlar, durumlarını belirten sağlık raporu sayesinde birçok hizmetten ayrıcalıklı olarak yararlanabilmektelerdir.

Adlarına engelli raporu düzenlenmiş olan kişilerin ulaşımdan sağlığa kadar pek çok hizmetten ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanma hakları bulunur. Ek olarak lüks tüketim ürünlerinden alınan vergilerden de sağlık raporu aracılığı ile kurtulmak mümkündür. Peki, engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engelli sağlık raporu hangi hastaneler tarafından düzenlenebilir? İşte konuya dair merak edilenler…

ENGELLİ SAĞLIK RAPORU NEDİR, NASIL ALINIR?

Engelli sağlık raporu, ‘engelli raporu’ olarak da bilinmektedir. Engelli vatandaşların ve onların bakımlarından sorumlu olan aile bireylerinin çok çeşitli hizmetlerden ayrıcalıklı olarak yararlanmalarını sağlayan bu rapor, alanında uzman hekimler tarafından düzenlenmelidir. Söz konusu raporda engele sebep olan durum, engel oranı gibi birçok bilgi yer almaktadır.

Engelli raporunun düzenlenebilmesi için öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan tam teşekküllü hastanelere başvuru yapılması gerekir. İlgili hastanelerin sağlık kurulu birimlerinin istedikleri evrakların tamamlanmasının ardından süreç başlamış olacaktır. Sağlık birimlerinin talep ettikleri testlerin sonuçları alanında uzman hekimler tarafından değerlendirilecek ve sonuçta heyetin uygun görmesi durumunda engelli sağlık raporu kayda alınacaktır.

ENGELLİ SAĞLIK KURULU BAŞVURUSUNDA HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ?

Devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’nın bu hususta yetkilendirmiş olduğu diğer sağlık merkezleri, engelli sağlık raporu başvurusunda bazı evraklar talep etmektedir. Kişi başvuru esnasında; 2 tane vesikalık fotoğraf, engelli raporu dilekçesi, nüfus cüzdanının aslını ve fotokopisini ibraz etmek zorundadır.

ENGELLİ RAPORUNUN DÜZENLENMESİ İÇİN ENGEL ORANI YÜZDE KAÇ OLMALI?

Engelli sağlık raporunun düzenlenebilmesi için kişinin engel oranının yüzde 40’ın üzerinde olması gerekir. Söz konusu engel oranına göre kişiye ayrıcalıklı hizmetlerden yararlanma hakkı tanınmaktadır.

ENGELLİ RAPORU İLE HANGİ HİZMETLERDEN YARARLANILABİLİR?

Engelli raporu bulunan kişiler, toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler. Mesire ve ören yerleri, bazı müzeler de engelli kişiler için ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Yanı sıra engel oranı yüzde 40- 89 aralığında olanlara araç alımlarında ÖTV indirimi, yüzde 90’ın üzerinde olanlara ise ÖTV muafiyeti hakları tanımlanmaktadır.

Exit mobile version