SGK prim borcu kendiliğinden silinir mi?

SGK prim borcu nasıl ödenir? SGK prim borcu başvuru olmaksızın silinir mi? İşte SGK prim borcu ödemelerine ilişkin ayrıntılar…

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda GSS’li olarak kayıtlı olan kişilerin her ay prim ödemesi yapma zorunlulukları bulunur. Ödemelerin gerçekleşmemesi halinde kişi adına SGK prim borcu kaydedilir.

SGK prim borcu, birçok borç türünde olduğu gibi faiz uygulamasına tabidir. Yani borcun zamanında ödenmemesi halinde borç yükü artar, bu da kişiye ciddi bir mağduriyetin içine doğru sürükler. Peki, SGK prim borcunun silinmesi için ne yapmak gerek? SGK prim borcunun kendiliğinden silinmesi mümkün mü? İşte ayrıntılar…

SGK PRİM TUTARI NE KADAR OLDU?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun zorunlu GSS sistemine dahil olan kişiler, her ay prim ödemesi yapmak ile mükelleflerdir. Söz konusu prim tutarı ise her sene belirli parametrelere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Son olarak bu sene değişmiş olan GSS aylık prim tutarı, 600,08 TL olarak hesaplanmıştır.

SGK PRİM BORCU NEDEN OLUR, NASIL HESAPLANIR?

SGK prim borcu, GSS primlerinin ödenmemesi neticesinde oluşur. Söz konusu borç tutarı ödenmeyen primlerin üzerine gecikme faizi eklenerek bulunur. Belirlenmiş olan GSS faiz oranı yüzde 3’tür.

SGK PRİM BORCU BAŞVURU OLMAKSIZIN SİLİNİR Mİ?

SGK prim borcu, sigorta kapsamında olan kişiler tarafından mutlaka ödenmektedir. Ancak bazı durumlarda prim borcunun silinmesi mümkündür.

SGK prim borcu, belirli dönemlerde çıkan af düzenlemeleri kapsamında otomatik olarak silinmektedir. Ancak af kapsamında silinecek olan borçlar için belirli bir tutar belirlenir. O tutarın altında kalan tüm borçlar devlet tarafından otomatik olarak silinirken kalan borç miktarı da yapılandırılabilir. Ek olarak öğrenciliklerini belgeleyen kişilerin, ihtiyaç sahibi vatandaşların ve GSS’ye kayıtlı olduğunu bilmeyenlerin de prim borçlarının tamamı silinir.

SGK PRİM BORCU NASIL ÖDENİR?

SGK tarafından hesaplanan prim borçları hem şahsen hem de internet üzerinden ödenebilmektedir. Borcunu şahsen ödemek isteyen kişi bankalara veyahut da PTT veznelerine gidebilir. İnternet üzerinden GSS prim borcunu ödemek isteyenler ise bunun için e- Devlet sisteminde yer alan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ sayfası üzerinden ödemelerini gerçekleştirebilirler.

Exit mobile version